Se duce o luptă silențioasă, dar dură în această perioadă pentru supremația asupra zonelor din Arctică, bogate în hidrocarburi și de o importanță strategică imensă. În joc intră Statele Unite, China și Uniunea Europeană, scrie digi24.ro.

Noul tărâm de interes pentru marile puteri ale lumii este Arctică, scrie zf.ro care citează Euractiv. Uniunea Europeană şi America încearcă să oprească influenţele Rusiei și ale Chinei în această zonă bogată în petrol, gaze naturale şi resurse minerale, dar şi de o importanţă militară strategică.

Marile puteri au propriile strategii pentru a cuceri acest nou tărâm. Statele Unite au declarat recent că vor avea o prezență activă în zonă, special pentru a opri extinderea Rusiei și Chinei acolo.

Uniunea Europeană este ușor în urmă cu planurile sale. Are de patru ani o strategie pentru regiunea arctică, iar acum vrea să schimbe abordarea, un proces lent al cărui deznodământ este acum neclar.

Discuțiile în Uniune sunt aprinse cu privire la acest subiecte extrem de important pentru organizație. Viitorul uniunii poate depinde de cum gestionează situația din Arctica, mai ales în contextul Brexitului. Însă nu este clar ce anume vrea Uniunea să facă.

Alţii nu pot şi nu vor să aştepte. Finlanda, la fel că Norvegia şi Danemarca, este în curs de actualizare a propriei sale strategii naţionale arctice. Fostul premier finlandez Antti Rinne a cerut în mod repetat UE să facă acelaşi lucru. Statele nordice consideră că este nevoie de o prezență europeană tot mai puternică în Arctica, iar asta se poate face cu o strategie proprie europeană.

Deşi China n-are acces direct la regiunea arctică, Beijingul şi-a intensificat constant influenţa dincolo de Cercul Polar în ultimul deceniu. Ceea ce a dus la tensionarea relațiilor cu țările nordice.

Și Statele Unite au criticat reacțiile lente ale Uniunii Europene cu privire la extinderea influenței Rusiei în regiune. Aflat în urmă cu câteva zile în Danemarca, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că SUA şi mulţi dintre aliaţii lor au reacţionat prea lent la interesele chineze şi ruse în regiunea arctică.

În 2018, China şi-a dezvăluit viziunea pentru un “Drum al mătăsii polar”, iar în acelaşi an o companie de construcţii de stat a intrat în concurs pentru renovarea aeroporturilor din Groenlanda, un teritoriu arctic autonom aparţinând de Danemarca. Acolo, SUA au o bază aeriană strategică. Luna trecută, SUA şi-au redeschis consulatul din Groenlanda, închis din 1953, notează Euronews. Preşedintele american Donald Trump şi-a exprimat anul trecut interesul de a cumpăra Groenlanda.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!