Republica Moldova, de rând cu Marea Britanie, este lider mondial la deschiderea datelor privind companiile în anul 2020, conform Barometrului de Date Corporative Deschise și Indicelui aferent „Open Company Data Index”.

Indicele Deschiderii Datelor despre Companii și barometrul aferent au fost conceptualizate în cadrul Parteneriatului pentru Guverne Deschise (Open Government Partnership) în 2012 ca modalitatea de evaluare a nivelului de deschidere a datelor esentiale privind companiile din intreaga lume.

Republica Moldova și Marea Britanie sunt singurele țări din lume care au la moment un scor de 90 din 100 puncte la cele 6 criterii de evaluare a nivelului de deschidere a datelor corporative.

Guvernul R. Moldova a lansat în aprilie 2011 Portalul de Date Guvernamentale Deschise date.gov.md, pe care initial erau publicate seturi de DGD în formate citibile/procesabile automat, seturi de date deținute și actualizate de peste 40 autorități APC. Pentru prima oară, datele despre fondatorii companiilor din țară au fost facute publice pe portal în format de set de date în august 2015.

În noiembrie 2019, portalul date.gov.md a fost extins și modernizat semnificativ, transformându-se în Portalul Guvernamental de Date – un ghișeu unic al datelor din sectorul public, prin care se s-a urmărit diversificarea substanțială a categoriilor de date oferite spre vizualizare și reutilizare utilizatorilor, lărgirea spectrului de utilizatori, îmbunătățirea modului de vizualizare a datelor și lucrul cu datele disponibile, diversificarea tipurilor de acces la datele deținute de autoritățile publice. Portalul Guvernamental de Date actualmente include 3 module de bază și face disponibile în timp real, în mod transparent datele de diferit tip deținute de autoritățile publice:

  • Seturi de date deschise ale ministerelor și instituțiilor administrației publice centrale, publicate în formate citibile de calculator. Pe baza datelor guvernamentale deschise, în forma de date primare, direct de la sursă, persoanele juridice (private și publice) și persoanele fizice pot dezvolta aplicații de impact social semnificativ pentru cetățeni, mediul de afaceri, precum și efectua analize și cercetări în domeniile de interes etc. (Open Government Data).
  • Modulul ”Caută în Date Publice”, care permite căutarea, extragerea, navigarea simplă și prietenoasă prin datele publice din diverse registre, baze de date etc., deținute de autoritățile publice și publicate pentru vizualizare rapidă și lejeră;
  • Modulul de accesare a datelor de interes public, inclusiv date cu caracter personal din registrele și sistemele informaționale de stat, de către categoriile de utilizatori care, în baza unui scop și temei legal, au dreptul și posibilitatea să le acceseze autentificându-se electronic și făcând dovada temeiului legal (acces autorizat).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!