Șeful Inspecției pentru Protecția Mediului din Cantemir a Inspectoratului pentru Protecția Mediului a fost depistat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) în conflict de interese. Potrivit ANI, în iulie 2019 șeful IPM ar fi participat în mod direct în cadrul unui control, desfășurat la o firmă în care soția sa avea calitatea de administrator și asociat unic.

Această firmă, care este specializată în producerea unui tip de comustibil din biomasă solidă, ar fi solicitat anterior de la Agenția de Mediu o autorizație pentru emisia poluanților în atmosferă.

Pentru a elibera această autorizație, Autoritatea de mediu a solicitat Inspecției pentru Protecția Mediului Cantemir efectuarea unui controlul de către specialiștii instituției. În acest context, șeful Inspecției a luat decizia de a participa la acest control, în pofida faptului că firma era administrată de soția sa, semnând astfel procesul verbal prin care s-a realizat inspecția în cadrul firmei.

Ca urmare a acestor acțiuni, inspectorul de integritate a stabilit că bărbatul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese pentru că nu a declarat conflictul de interese real în care s-a aflat și nu a așteptat soluționarea acestuia.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, ANI va sesiza organul competent pe numele acestuia în vederea sistării lui din funcție.

Șeful Inspecției riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. De asemenea, urmează să fie înscris și în Registrul Interdicțiilor al ANI.

Actul de constatare poate fi contestat în instanța de contecios administrativ.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!