Fosta șefă a Bazei Speciale de Administrare Medicală a Agenției Rezerve Materiale a Ministerului Afacerilor Interne (în continuare BSAM) ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, se arată într-un act de constatare emis de Autoritatea Națională de Integritate (ANI). Actul a fost contestat în instanță.

ANI informează că s-a autosesizat și a inițiat procedura de control, după ce în presă a apărut un articol, potrivit căruia, în perioada 2017-2018, fosta șefă BSAM și-ar fi acordat 11 premii bănești, în cuantum total de 36 897.23 lei.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a descoperit că, de fapt, în perioada 2017 – 2018, fosta șefă a BSAM ar fi încasat în jur de 100 mii lei, de pe urma a 32 de ordine emise cu privire la acordarea unui șir de premii pentru subalternii pe care îi avea în subordine, iar în listele de beneficiari se regăsea și numele acesteia.

Inspectorul de integritate a solicitat punctul de vedere al subiectului, care a menționat că – funcția deținută nu se regăsește în Nomenclatorul unic al funcțiilor publice, iar instituția pe care o conduce nu este publică.

Însă, inspectorul de integritate a contrazis argumentele invocate de subiectul vizat, precizând în actul de constatare că – fosta șefă a BSAM ar fi omis un detaliu important, prevăzut în art. 3, lit. e.) din Legea 133/2016, care prevede eshaustiv că – funcțiile de conducători ai organizațiilor publice se încadrează în categoria subiecților declarării. Totodată, subiectul vizat este inclus și în Registrul subiecților declarării averii și a intereselor personale, gestionat de ANI, iar începând cu anul 2012 ar fi depus mai multe declarații anuale de avere și interese personale.


Pe cauza dată, inspectorul de integritate a decis că – fosta șefă BSAM a încălcat regimul juridic conflictelor de interese – prin nedeclararea în termenul legal a conflictelor de interese, nesoluționarea acestora și emiterea/semnarea unor acte administrative în privința propriei persoane, fapt prin care a admis consumarea conflictelor de interese.

Deoarece, asupra persoanei vizate planează bănuiala rezonabilă de abuz în serviciu, inspectorul de integritate a sesizat organele competente.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv – inspectorul de integritate va sesiza Agenția Rezerve Materiale al MAI pentru inițierea procedurii de încetare a raporturilor de muncă ori serviciu, din funcția deținută la moment – cea de specialist principal în cadrul unei subdiviziuni a Agenției.

Totodată, aceasta riscă să nu mai dețină o funcție publică sau de demnitate publică, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. La fel, subiectul va fi inclus și în Registrul interdicțiilor, gestionat de ANI.

Fosta șefă a BSAM a contestat actul emis de ANI în instanța de contecios administrativ.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!