Procuratura Generală (PG) a refuzat să înceapă urmărirea penală și a clasat procesul penal în cazul eliberării actelor ce au permis construcția unei biserici pe teritoriul Gimnaziului Internat nr.2 din sectorul Botanica al Capitalei. Procurorii și-au motivat decizia astfel: „nu există faptul infracțiunii”, spun reprezentanții Primăriei Chișinău.

Potrivit viceprimarului Victor Chironda, prin construcția paraclisului (biserică ortodoxă mică) și a unei anexe pe teritoriul primarului, au fost încălcate anumite prevederi ale Codului Educației al Republicii Moldova, și anume:

– principiul libertății de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice;
– totodată, documentul prevede că instituţiile de învăţământ pot avea în administrare clădiri, dar nu și construcții cu caracter religios.

De cealaltă parte, în răspunsul Procuraturii, ca urmare a examinării cererii depuse de Primăria Chișinău, se spune că activitatea paraclisului nu contravine prevederilor legislației în vigoare, dimpotrivă, obiectul de cult ar susține activitatea instituției educaționale, prin contribuirea la instruirea și educația elevilor.

Astfel, organul de drept a dispus refuzarea începerii urmăririi penale pe faptele reflectate în actul de sesizare, precum și clasarea procesului penal invocat de APL Chișinău.

Acum doi ani, grupul „Părinți solidari” de pe Facebook a publicat mai multe fotografii de la Gimnaziul nr. 31 de pe strada Muncești din capitală, unde, de asemenea, este construită o biserică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!