/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Procuratura a clasat procesul penal în cazul bisericii construite pe teritoriul unei școli de la Botanica

missing
12 august 2020, ora 16:30

Procuratura Generală (PG) a refuzat să înceapă urmărirea penală și a clasat procesul penal în cazul eliberării actelor ce au permis construcția unei biserici pe teritoriul Gimnaziului Internat nr.2 din sectorul Botanica al Capitalei. Procurorii și-au motivat decizia astfel: „nu există faptul infracțiunii”, spun reprezentanții Primăriei Chișinău.

Potrivit viceprimarului Victor Chironda, prin construcția paraclisului (biserică ortodoxă mică) și a unei anexe pe teritoriul primarului, au fost încălcate anumite prevederi ale Codului Educației al Republicii Moldova, și anume:

– principiul libertății de gândire şi al independenţei faţă de ideologii, dogme religioase şi doctrine politice;
– totodată, documentul prevede că instituţiile de învăţământ pot avea în administrare clădiri, dar nu și construcții cu caracter religios.

De cealaltă parte, în răspunsul Procuraturii, ca urmare a examinării cererii depuse de Primăria Chișinău, se spune că activitatea paraclisului nu contravine prevederilor legislației în vigoare, dimpotrivă, obiectul de cult ar susține activitatea instituției educaționale, prin contribuirea la instruirea și educația elevilor.

Astfel, organul de drept a dispus refuzarea începerii urmăririi penale pe faptele reflectate în actul de sesizare, precum și clasarea procesului penal invocat de APL Chișinău.

Acum doi ani, grupul „Părinți solidari” de pe Facebook a publicat mai multe fotografii de la Gimnaziul nr. 31 de pe strada Muncești din capitală, unde, de asemenea, este construită o biserică.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram