Platforma DA critică unele modificări operate la Codul Electoral, votate în prima lectură. Într-un comunicat al formațiunii, se spune că deși „multe amendamente au un caracter tehnic și au menirea să ajusteze legislația, o bună parte din acestea pot fi interpretate ca rea-credință și ascund abuzuri care relevă intenția de a frauda alegerile prezidențiale din toamnă”.

Platforma DA atrage atenția în mod special la câteva modificări care potrivit lor au scopul de a vicia semnificativ corectitudinea scrutinului. Una dintre acestea vizează micșorarea duratei timpului de votare. Alta ține de prevederea punitivă aferentă reflectării în mass-media a campaniei electorale. Potrivit Platformei DA, Consiliul Audiovizualului astfel i se oferă dreptul „de a intimida și sancționa instituțiile audiovizuale indezirabile guvernării”. Partidul se referă și la o prevedere care ar interzice prezentarea rapoartelor de monitorizare în timpul procesului de votare. Alte prevederi care vor limita corectitudinea scrutinului țin de restrângerea drepturilor observatorilor.

„Platforma DA consideră că toate aceste modificări diminuiază substanțial standardele democratice în Republica Moldova și sfidează angajamentele asumate în fața partenerilor internaționali, inclusiv Uniunea Europeană. În condițiile în care mai multe propuneri de modificare a legislației electorale nu îmbunătățesc procedurile electorale ci le limitează, facilitând fraudarea alegerilor, considerăm că adoptarea acestora în ajunul scrutinului prezidențial este categoric inadmisibilă”, susține Platforma DA. Astfel, aceștia cer revizuirea proiectului votat în primă lectură și excluderea tuturor prevederilor controversate enunțate.

„Este imperativ ca modificările la Codul Electoral, cele necesare și oportune, bineînțeles, să fie conforme standardelor internaționale, Acordului de Asociere și să respecte fidel recomandările Comisiei de la Veneția”, se mai spune în comunicat.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!