/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

UE denunță că alegerile din Belarus nu au fost „nici libere și nici echitabile” și amenință cu sancțiuni

12 august 2020, ora 09:15

Uniunea Europeană a avertizat, marţi, că scrutinul prezidenţial nu a fost “nici liber, nici echitabil” și ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, scrie Le Figaro, potrivit digi24.ro.

„Scrutinul prezidenţial nu a fost nici liber, nici echitabil”, au constatat reprezentanţii celor 27 de state membre UE în cursul unei reuniuni desfăşurate marţi după-amiază.

”Vom face o analiză profundă a relaţiilor UE cu Belarusul. Printre altele, ar putea fi adoptate măsuri împotriva persoanelor responsabile de violenţe, de arestări nejustificate şi de falsificarea rezultatelor scrutinului”, avertizează Uniunea Europeană.

Confruntări între activişti ai opoziţiei şi agenţi ai forţelor de ordine au avut loc duminică şi luni în centrul capitalei Belarusului. Un protestatar a murit, iar alte sute de persoane, inclusiv agenţi de poliţie, au fost rănite.

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Comisia Electorală Centrală a anunţat că Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,23% din voturi în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, iar principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, 9,9%.

În urma rezultatului alegerilor, lidera opoziției belaruse, Svetlana Tihanovskaia a părăsit țara. Tihanovskaia spune că a luat această decizie pentru a își proteja copiii și a adăugat că „nicio viață nu merită pierdută pentru ceea ce se petrece în țară”. Într-un clip video emoționat adresat susținătorilor ei, în limba rusă, Tihanovskaia spune că și-a supraestimat propria forță.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, susţine că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei şi Cehiei. După demonstraţia desfăşurată duminică seară, peste 3.000 de simpatizanţi ai opoziţiei au fost reţinuţi.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram