/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Admitere fără cozi, la universități. Studenții se programează pentru a depune actele în original

missing
12 august 2020, ora 18:40

Fără cozi interminabile la depunerea dosarelor de admitere, la universități. În acest an, pandemia și-a impus regulile ei de joc. După ce au trecut de prima etapă de admitere online, viitorii studenți vin la universități să depună actele în original. Nu înainte însă de a se programa. Deocamdată, rămâne neclar modul în care se vor desfășura lecțiile de la 1 septembrie.  

La universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, studenții își așteptau liniștiți rândul. La intrare, obligatoriu, se măsura temperatura, se dezinfectau mâinile și se ofereau măști de protecție.

Larisa Sadovei, SECRETAR, COMISIA DE ADMITERE, UPS „ION CREANGĂ”:Sunt toate condițiile pentru a le permite studenților să fie în siguranță, este păstrată distanța sunt dezinfectante, sunt procurate măști pentru cei care nu le au”.

Pe acestă tânără pandemia a determinat-o să înceapă studiile la universitate, deși visa la acest lucru de mai mulți ani. Nu a depus actele online, pentru că nu are încredere în tehnică. Așa că, a venit direct la universitate să depună actele.

Am hotărât singură să vin, singură să scriu, să aflu tot mai amănunțit. După jumătate de an, cât au stat copii și au învățat online, m-au făcut să am interesul acesta”.

Depunerea fizică a actelor este obligatorie, iar viitorii studenți se conformează situației.

„Pentru mine nu e o problemă să vin și fizic să depun. Online sau fizic nu prea contează”.

„A fost una foarte comodă nu a fost nimic complicat. Aplicarea fizică este ceva tot folositor pentru cine vrea să intre la universitate”.

Pentru a evita aglomerația, la Universitatea Tehnică din Moldova, studenții vin la orele la care au fost programați. Mai mult, comisia de admitere a fost divizată în mai multe aule, astfel încât interacțiunea dintre persoane să fie cât mai mică.

Radu Melnic, SECRETAR, COMISIA DE ADMITERE, UTM:Avem call centru unde candidații sună preventiv și pot să se înregistreze pentru o zi, oră anumită”.

În acest an, majoritatea cererilor au fost primite online. Iar acum, vin să depună actele în original doar cei care au fost acceptați la studii. De aceea, nu există cozi. Practică care s-a dovedit a fi eficientă pentru instituțiile de învățământ.

Radu Melnic, SECRETAR, COMISIA DE ADMITERE, UTM:Acest an ne-a arătat nouă că foarte multe lucruri se pot face, fiindcă nu le făceam atunci când nu era Covid-19. Dar această aplicație care a fost elaborată bineînțeles că o vom utiliza”.

Și la Universitatea de Stat din Moldova nu erau astăzi cozi.

Igor Berci, PRODECAN, COMISIA DE ADMITERE, USM:Este o experiență destul de bună, voi știți că în anii precedenți aici era o aglomerație și de 400 de oameni, o mie de oameni, liste rânduri, ceea ce practic acum este exclus”.

„La moment am dat doar cererea online a fost procesată, în rezultat îmi depun actele în original”.

În acest an, numărul de celor care au optat pentru universitățile din țară ar putea crește chiar cu până la 25%, estimează responsabilii din învățământ. Rămâne neclar însă modul în care vor activa universitățile de la 1 septembrie. La unele instituții se vor face grafice, iar grupele de studenți vor veni la ore diferite. La UTM, de exemplu, s-au filmat deja peste 500 de ore, în cazul în care se va trece la formatul online de studiu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram