/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Dodon, către agricultorii afectați de secetă: De la blocarea străzilor, bani mai mulți în buget nu vor apărea

missing
12 august 2020, ora 13:25

În ciuda secetei și a faptului că de câteva zile agricultorii protestează și spun că sunt afectați de criză, președintele Igor Dodon declară că securitatea alimentară a țării este asigurată, iar din buget a fost acordată suma maximă posibilă pentru suportul plugarilor. 

„Eu înțeleg greutățile prin care trec agricultorii, dar blocarea străzilor și încercarea de a merge pe discuții politice, de la aceasta bani mai mulți în buget nu vor apărea. Noi deja am acordat maximum ce am putut. Nu putem să stopăm salariile, pensiile și să acoperim pierderile în agricultură. Am decis să deschidem și un cont special, unde doritorii pot acorda ajutor”, a spus Igor Dodon.

„Din cele 400 de mii de hectare (de grâu), am luat decizia ca pentru 200 de mii de hectare să fie acordate subvenții de peste o mie de lei”, a precizat președintele.

Șeful statului a spus că în acest an fondul total de susținere al agriculturali este de peste un miliard de lei, iar astăzi, 12 august, la ședința Consiliului Suprem de Securitate s-a discutat și despre alocarea suplimentară a circa 300 de milioane de lei.

„La grâu, necesarul este de 360 de mii de tone, am recoltat 440 de mii de tone. La porumb, necesarul este de 700 de mii de tone, cel mai probabil vom recolta un milion de tone…Acestă cifră denotă că  securitatea alimentară a țării este asigurată complet, dar acel potențial de export al agricultorilor, de unde ei încasau venituri, practic nu este”, a declarat Igor Dodon.

Președintele a spus că pomii fructiferi au afectați de înghețuri și se așteaptă micșorarea 10/20% a recoltei comparativ cu anul trecut. „Cel mai tare au fost afectate caisele, piersicile și mărul”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram