Autoritatea Aeronautică Civilă anunță că a fost simplificată procedura de operarea aparatelor de zbor fără pilot. Astfel, pentru deținerea și gestionarea dronelor nu va mai fi necesară permisiunea AAC și fără a fi coordonat zborul cu „Moldatsa”. 

Potrivit AAC, permisiunea nu va fi necesară pentru două categorii de aeronave fără pilot – Jucărie și Aeromodel. Zborul acestora în spațiul aerian necontrolat (clasa G), până la o înălțime mai mică de 30 de metri, nu mai necesită obținerea unei permisiuni scrise de la AAC și coordonarea prealabilă cu serviciul de trafic aerian al „Moldatsa”.

Aparatul de zbor „Jucărie” nu poate avea mai mult de 250 de grame și nu poate zbura într-o arie mai mare de 50 de metri, iar aparatul „Aeromodel” este utilizat doar în scopuri sportive, recreative sau de instruire, nu transportă bunuri și nu poate fi folosit în scop comercial.

Persoanele care dețin alt tip de drone trebuie să obțină în continuare permis de zbor.

În anul 2019, AAC a introdus permisiunea obligatorie pentru folosirea tuturor dronelor. Această permisiune trebuia depusă în scris la Autoritate și trebuia să aibă avizele obligatorii de la Ministerul Apărării și Serviciul de Informații și Securitate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!