Un miliard 650 de milioane de lei, aceasta este suma pe care a transferat-o Casa Naţională de Asigurări Sociale (CNAS) pentru plata indemnizațiilor pentru familiile cu copii, celor parentale, ajutorul social, inclusiv cel ce ține de perioada rece a anului, ajutoarelor materiale, compensațiilor participanților la lichidarea de la Cernobîl, indemnizaţiilor viagere sportivilor, antrenorilor, indemnizațiilor pentru incapacitate temporară de muncă. 

Pentru a primi banii beneficiarii urmează să se adreseze către instituția bancară unde și-au deschis cardul. În prezent CNAS are încheiate contracte de colaborare cu „FinComBank”, „Energbank”, „EuroCreditBank”, „Eximbank”, „Moldova-Agroindbank”, „Moldindconbank”, „Victoriabank”, „Comerţbank”, „Mobiasbanca”, „Banca Comercială Română”.

În cazul în care beneficiarul de prestație socială nu este deținător de card, banii pot fi ridicați în orice oficiu poștal indiferent de domiciliu.

Conform prevederilor legislative, plata pensiei, suportului financiar, ajutorului social şi ajutorului pentru perioada rece a anului stabilite, dar neîncasate pe o perioadă de șase luni de către beneficiar, se suspendă. Totodată, se suspendă alocațiile lunare și indemnizațiile pentru familiile cu copii neîncasate de către beneficiar pe o perioadă de trei luni.

Precizăm că ajutorul social, ajutorul pentru perioada rece a anului, suportul financiar și indemnizațiile pentru familiile cu copii stabilite, dar neîncasate la timp din cauza beneficiarului se plătește retroactiv pe o perioadă de cel mult trei ani anteriori datei solicitării. Evidența sumelor suspendate este asigurată în sistemul informațional „Protecția Socială” pentru fiecare beneficiar.

Plata pensiei se reia la cererea beneficiarului, depusă la Casa Teritorială de Asigurări Sociale și se achită retroactiv din data suspendării.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!