/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

Responsabilii libanezi îşi pasează responsabilitatea pentru explozia de la Beirut, deşi ştiau de stocul de azotat de amoniu

missing
13 august 2020, ora 09:18

Preşedintele Libanului, Michel Aoun, a confirmat miercuri că avea cunoştinţă din data de 20 iulie despre o mare cantitate de azotat de amoniu depozitată în portul Beirut, cu două săptămâni înainte de explozia care a provocat 171 de morţi şi peste 6.000 de răniţi, şi a asigurat că a informat imediat Consiliul Suprem al Apărării, relatează agenţia EFE și Agerpres.

„Preşedintele Aoun a fost informat pe 20 iulie 2020, într-un raport al Securităţii Statului, despre prezenţa unei mari cantităţi de azotat de amoniu într-un depozit din portul Beirut, consilierul militar al excelenţei sale a informat secretarul general al Consiliului Suprem al Apărării”, a scris preşedinţia libaneză pe contul ei de Twitter.

Consilierul lui Aoun a transmis această informaţie în prezenţa guvernului ”pentru a lua măsurile necesare”, în timp ce secretarul general al Consiliului Suprem al Apărării a remis atunci textul departamentelor competente, conform versiunii preşedinţiei.

Potrivit relatărilor presei locale din ultimele zile, premierul Hasan Diab, care a demisionat luni, ştia şi el de existenţa acelei încărcături periculoase care se afla acolo de şase ani, după ce nava care o transporta a fost abandonată în portul libanez în urma unor probleme tehnice.

De altfel, într-o declaraţie acordată presei la trei zile după explozie, preşedintele Aoun a spus şi atunci că a fost informat pe 20 iulie cu privire la acea încărcătură din port şi că i-a cerut secretarului general al Consiliului Suprem al Apărării să facă ceea ce este necesar, potrivit AFP.

Cu toate acestea, autorităţile nu au făcut nimic şi nimeni nu îşi asumă responsabilitatea pentru explozia provocată pe 4 august de cele circa 2.700 de tone de azotat de amoniu care a provocat pagube însemnate întregului oraş.

Ministrul lucărilor publice din guvernul demisionar, Michel Najjar, susţine că a primit cu numai o zi înainte de explozie, pe 3 august, o scrisoare din partea Consiliului Suprem al Apărării, datată cu 24 iulie, despre stocarea unei mari cantităţi de azotat de amoniu în port. Acesta mai spune că i-a cerut atunci consilierului său să-l contacteze preşedintele Consiliului de Administraţie al portului, Hassan Koraytem, aflat acum în arest, pentru a-i solicita documentele despre acea încărcătură.

Această tragedie evidenţiază încă o dată funcţionarea deficitară a unei administraţii dezorganizate şi gangrenate de corupţie, notează AFP.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram