/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Un protestatar a fost chemat la Poliție pentru că a scris cu cretă în fața Ambasadei Belarusului. Reacția Promo-LEX

missing
13 august 2020, ora 11:59

Un activist al comunității OccupyGuguță a fost chemat la sectorul de poliție pentru că a scris cu cretă în fața Ambasadei Republicii Belarus, în cadrul unei acțiuni de protest în semn de solidarizare cu protestatarii din Belarus. În legătură cu acest lucru, Asociația Promo-LEX atenționează că înscrisurile grafice cu creta pe trotuar nu sunt interzise în Republica Moldova – aceasta fiind o formă de exprimare comună, răspândită și acceptată pe larg de societate.

„Interpretarea înscrisurilor cu cretă pe trotuar ca încălcare a regulilor de asigurare a curățeniei este un abuz”, precizează asociația.

Totodată, „Promo-LEX” consideră că numărul carabinierilor și polițiștilor la acțiunea de protest organizată de comunitatea OccupyGuguță a fost disproporționată de mare cu numărul de participanți. Potrivit Asociației, faptul că zece oameni ai legii au participat la o acțiune de protest cu opt participanți a fost mai degrabă o intimidare.

„Solicităm forțelor de ordine să se abțină pe viitor de la acțiuni care pot perturba buna desfășurare a întrunirilor, cum ar fi prezența în număr disproporționat de mare la întruniri pașnice, expunerea opiniilor cu privire la formele de exprimare sau mesajele exprimate de participanți, legitimarea inoportună a participanților la întruniri pașnice, solicitarea schimbării locului întrunirii pașnice”, precizează Promo-LEX.

În opinia Promo-LEX, în timpul desfășurării întrunirilor, participanții pot utiliza orice mijloace grafice sau sonore de exprimare a ideilor sau atitudinilor. „Nu ține de competența forțelor de ordine să se expună asupra oportunității utilizării unuia sau altui mijloc de exprimare. Dreptul de a alege mijloacele de exprimare aparține participanților la întrunire”, precizează asociația.

Comunitatea OccupyGuguță a organizat o acțiune pașnităc pe 11 august în fața Ambasadei Belarus din Chișinău în semn de solidarizare cu protestatarii din Belarus. La întrunire au participat 8 persoane care au afișat pancarte în fața intrării în ambasadă. Pe parcursul întrunirii participanții au scris cu cretă, pe trotuarul din fața ambasadei, mesaje de solidarizare cu protestatarii din Belarus. La scurt timp după începutul întrunirii, s-au adunat zece carabinieri și polițiști. Forțele de ordine au cerut în mod repetat participanților să nu scrie cu creta pe trotuar, menționând că ”e suficient că au scris mesaje pe pancarte”.

/VIDEO/ Protest la Ambasada Belarusului în legătură cu manifestațiile de la Minsk și mesajul președintelui Dodon

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram