Exploziile din 4 august de la Beirut au afectat 640 de clădiri istorice şi 60 riscă să se prăbuşească, a prevenit joi UNESCO, care va iniţia mobilizare la nivel internaţional pentru reconstrucţia patrimoniului capitalei libaneze, notează AFP și news.ro.

Aceste cifre au rezultat în urma unei evaluări conduse de directorul general al antichităţilor din Ministerul libanez al Culturii  Sarkis el-Khoury, citat într-un comunicat al UNESCO.

În total, „cel puţin 8.000 de clădiri” au fost distruse, mare parte în cartierele istorice Gemmayze şi Mar Mikhaël, potrivit  Khoury care face apel la lucrări “de urgenţă” pentru a evita ca ploile de toamnă să nu distrugă şi mai mult clădirile avariate.

Exploziile au avut şi „un impact asupra marilor muzee, precum Muzeul Naţional din Beirut, Muzeul Sursock şi Muzeul de Arheologie al Universităţii americane din Beirut, precum şi asupra spaţiilor culturale, galeriilor şi siturilor religioase”, precizează comunicatul.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!