/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Verde pentru vânătoare. Ce specii de animale și păsări sunt permise în sezonul 2020-2021

missing
13 august 2020, ora 08:33

Guvernul a dat verde la vânătoare pentru sezonul 2020-2021. Astfel, se permite vânătoarea mistreților, iepurilor de câmp, fazanilor, gâștelor, rațelor, lișițelor, găinușelor de baltă, porumbeilor, prepelițelor, vulpilor și șacalilor.

Vânătoarea se permite în zilele de miercuri, sâmbătă și duminică, inclusiv în zilele de sărbători stabilite de legislație. Vânătorii pot să prindă animalele și păsările în terenurile de vânătoare ale fondului cinegetic, preponderent neîmpădurite, atribuiten asociațiilor de vânători și pescari; în terenurile de vânătoare ale fondului forestier de stat gestionat de Agenția „Moldsilva”, cu excepția zonelor de liniște stabilite în aceste fonduri.

Totodată, în toate zilele săptămânii vânătoarea se permite în terenurile fondului forestier de stat atribuite în folosință de către Agenția „Moldsilva”, în scop de gospodărire cinegetică, cu informarea în formă scrisă de către beneficiar (arendaș), în prealabil cu două zile calendaristice, a subdiviziunii teritoriale a Agenției „Moldsilva”, precum și a Inspectoratului pentru Protecția Mediului. De asemenea, în toate zilele săptămânii, este voie la vânatul în scopul completării colecției de animale pentru expoziții zoologice (scop cultural) a Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală, în terenurile de vânătoare ale fondului forestier de stat, conform regulilor aprobate de către Agenția „Moldsilva”, cu informarea, în prealabil cu două zile calendaristice, a Inspectoratului pentru Protecția Mediului.

Se interzice vânatul în sezonul de vânătoare la următoarele specii: mamifere – cerb comun, cerb cu pete, muflon, căprior, elan, bursuc, vidră, jderi, hermelină, nevăstuică;  păsări – potârnichi, porumbei de scorbură și de stâncă, turturică, cuc, țigănuș, lopătar, barză, cocor, gâscă cu gât roșu, rața roșie, culici, sitari, fluierari, pescăruși, cormoran, egretă, pelican, stârc, lebede, toate păsările răpitoare, speciile de limicole și cele din familia vrăbiilor, inclusiv alte specii din Cartea Roșie a Republicii Moldova.

Partidele de vânătoare la vulpi, șacali și mistreț vor fi organizate prin măsurile stabilite și aprobate de către gestionarii fondurilor de vânătoare, cu respectarea cerințelor de biosecuritate, indispensabile eradicării rabiei la vulpi și profilaxiei, controlului pestei porcine africane la mistreți, prevăzute în Norma sanitar-veterinară privind stabilirea unor cerințe de biosecuritate indispensabile profilaxiei și controlului pestei porcine africane la mistreți și porcii domestici, aprobată prin Hotărâre de Guvern.

Vânătoarea de-a lungul frontierei de stat se admite în baza avizului Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, eliberat în condițiile Legii cu privire la frontiera de stat a Republicii Moldova.

„Faţă de anii precedenţi, limitele de recoltare a vânatului în acest an sunt mai reduse, mai ales la unele specii luate la control de stat, fapt ce va îmbunătăţi situaţia biodiversităţii din ţara noastră”, a menționat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram