Motiv de bucurie pentru stângacii din întreaga lume – astăzi este sărbătorită ziua lor internațională. Deși sunt la fel ca ceilalţi oameni, doar că îşi folosesc prioritar mâna stângă, aceștia spun că zilnic trebuie să facă față provocărilor. Și asta pentru că majoritatea obiectelor sunt adaptate pentru mâna dreaptă. Este și cazul lui Ion Bambuleac. Cum se descurcă într-o lume a dreptacilor, vedeți în reportajul ce urmează.

Ion Bambuleac este stângaci și spune că nu este deloc ușor să te descurci într-o lume a dreptacilor. Zilnic trebuie să facă față diferitor provocări. Cea mai dificilă problemă a fost scrisul. Dar „sub rigla” profesoarei a învățat să scrie și cu mâna dreaptă. A durat aproape un, până s-a obișnuit.

ION BAMBULEAC: „Tot ce făceam scriam invers și atunci când am venit la școală am văzut că nu se scrie în partea asta, dar se scrie în partea opusă și colegii scriu cu altă mână”.

Peste ani a învățat și să șofeze ca un dreptaci. Totuși, spune el, pentru un stângaci este dificil să mânuiască armele sau instrumentele muzicale, cum ar fi vioara sau chitara.

ION BAMBULEAC: Este dificil să cânți la o chitară, pentru că dacă ții chitara așa este dificil să cânți, strunele sunt făcute pentru dreptaci”.

Pe lângă faptul că apucă instinctiv obiectele cu mâna stângă, tot cu stânga curăță de coajă fructele, legumele sau deschide conservele.

Aproximativ 10% dintre persoane sunt stângace. Oamenii de știință încă nu au o explicație pentru acest fenomen. Cert este că astăzi stângacii nu mai sunt priviţi cu suspiciune, teamă sau antipatie. De-a lungul timpului, mulți dintre ei au făcut istorie, printre cei mai cunoscuți sunt Barack Obama, Bill Gates, Pablo Picasso sau Leonardo da Vinci.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!