În condițiile în care vom veni cu proiectul de restructurare a datoriilor față de bănci, cu reeșalonarea creditelor tehnice, măsurile pentru susținerea producătorilor agricoli prin intermediul fondului de subvenționare, decade necesitatea instituirii stării de urgență. Despre acesta a anunțat deputatul Nicolae Ciubuc, membrul grupului de lucru parlamentar pentru redresarea situației din agricultură. 

„Din discuțiile cu sectorul bancar, cu întreprinderile furnizoare de inputuri, starea de urgență prin prisma contractelor pe care le au cu agricultorii, practic nu rezolvă nimic. Noțiunea de forță majoră în ansamblu nu include starea de urgență sau nu include condițiile climaterice care sunt eligibile și pot fi asigurate prin sistemul de asigurări. De aceea, eventual, instituirea unei situații de urgență, eliberarea certificatelor de forță majoră, așa cum cineva pedalează, în viziunea noastră ar crea mai mare haos. Vom pleda în continuare pentru identificarea unor soluțiilor concrete pe platforma parlamentară”, a declarat Nicolae Ciubuc, în cadrul unei conferințe de presă, la Parlament.

Deputatul Platformei DA, Alexandr Slusari, membrul grupului de lucru, a anunțat deciziile care s-au luat în legătură cu agricultorii la ședința de lucru creată în acest sens. Potrivit lui, au fost identificate soluții pentru trei probleme importante pentru fermierii care protestează și anume:  simplificarea subvenționării creditelor, reeșalonarea creditelor față de creditorii privați și scutirea de achitarea taxelor.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!