/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

ONG-uri de media din mai multe țări solicită autorităților din Belarus să înceteze violențele împotriva presei

14 august 2020, ora 14:59

Asociația editorilor de presă din Belarus, de rând cu mai multe ONG-uri de media din Uniunea Europeană și țările Parteneriatului Estic solicită autorităților să înceteze violențele asupra reprezentanților presei și a cetățenilor pașnici. Apelurile au fost lansate în contextul în care organele de forță din Belarus, pe parcursul ultimelor zile, au agresat, intimidat și reținut zeci de jurnaliști care reflectă evenimentele post-electorale după ce Alexandr Lukashenko a câștigat un nou mandat de președinte, scrie media-azi.md.

Mai multe organizații și asociații jurnalistice din Armenia, Georgia, Letonia, Republica Moldova, Polonia, Rusia, Ucraina și Suedia își exprimă solidaritatea cu colegii lor din Belarus, printr-un apel public, în contextul în care mai mulți reprezentanți ai mass-media locale și străine au fost intimidați și supuși violențelor din partea reprezentanților organelor de forță din Belarus.

Potrivit semnatarilor, siguranța ziariștilor este garantată prin convențiile și legile internaționale ale tuturor țărilor civilizate, iar obstrucționarea activității jurnaliștilor reprezintă o încălcare a legislației din Belarus. „Ne exprimăm sprijinul și admirația pentru modul în care, în contextul violențelor și lipsa condițiilor sigure de muncă, colegii noștri din Belarus continuă să reflecte evenimentele care au loc în țară. Prin intermediul publicațiilor voastre ne informăm despre ceea ce se întâmplă în Belarus și vă suntem recunoscători pentru această muncă”, se mai spune în apel.

Reprezentanții organizațiilor de media susțin că trebuie încetate imediat reținerile jurnaliștilor, deteriorarea echipamentului tehnic, deconectarea Internetului și alte încălcări. Potrivit lor, conducătorii și reprezentanții organelor de forță care au eliberat astfel de ordine trebuie pedepsiți.

Presa regională din Belarus solicită încetarea violențelor

Cu o zi mai devreme, Asociația editorilor de presă regională „United MassMedia” din Belarus, care reunește circa 15 publicații locale, a semnalat încălcări masive ale drepturilor mass-media pe tot parcursul campaniei prezidențiale. „Este o încălcare gravă a libertății de exprimare, a principiilor transparenței și deschiderii procesului electoral”, se menționează în apelul public.

Semnatarii se arată îngrijorați inclusiv de soarta cetățenilor care se află, în opinia lor, „în pragul unui război civil”. Printre revendicările acestora se numără stoparea violențelor în raport cu presa; identificarea și urmărirea penală a celor care se fac responsabili de încălcarea drepturilor mass-media; eliberarea tuturor jurnaliștilor reținuți; asigurarea accesului la informație; încetarea abordării părtinitoare a evenimentelor din țară prin intermediul mass-mediei de stat, a calomniei, defăimării și instigării la conflicte naționale.

Vocea UE

Și Federația Europeană a Jurnaliștilor (EFJ) a publicat un apel privind situația critică din Belarus. În mod special, organizația solicită Uniunii Europene, Consiliului Europei și OSCE să ia măsuri urgente pentru a opri violența împotriva jurnaliștilor și cetățenilor care manifestează pașnic.

În Republica Moldova, Platforma Națională a Forumului Societății Civile din Parteneriatul Estic și Amnesty International și-au exprimat solidaritatea cu Platforma Națională din Belarus privind alegerile prezidențiale din 9 august și situația politică din țară. „Îndemnăm guvernul belarus să oprească toate actele de violență și persecutare a protestatarilor, să respecte drepturile cetățenilor la întrunirile pașnice, libertatea de exprimare și libertatea presei și să elibereze toate persoanele reținute pe nedrept și toți prizonierii politici”, scrie în apelul societății civile.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram