Creștinii ortodocși intră de astăzi în postul Adormirii Maicii Domnului, numit în popor şi postul Sfintei Mării. Deși durează doar 2 săptămâni, este unul dintre cele mai stricte posturi de peste an. În această perioadă, untdelemnul și vinul pot fi consumate doar în weekend.

Deși este la fel de strict ca și postul Paștelui, postul Adormirii Maicii Domnului este mai puțin cunoscut de către oameni.

„Nu, nu cunosc din păcate. Da am ținut postul cel mare dinaintea Paștelui”.

„Nu, nu am știut și nu le urmăresc. Da de Paște”.

„Am aflat că astăzi a început postul, doar că încă nu am început să îl ținem, ne vom strădui. Postul Crăciunului e ceva deosebit. Ar trebui să nu păcătuim Nici cu fapta, dar nici cu gândul”.

Cei care postesc, recunosc că nu este ușor să țină tot postul. Și asta pentru că este interzis chiar și uleiul în timpul săptămânii. Doar în weekend se permite consumul de vin și untdelemn, iar pe 19 august este dezlegare la pește.

„Da le ținem. O să încercăm și postul ăsta măcar o săptămână”.

„Oamenii bolnavi tot nu pot să țină postul. Ei, dar noi ne stăruim cum putem măcar câteva zile. Măcar așa”.

Preoții spun că, de fapt, postul are menirea nu doar de a ne abține de la consumul de alimente, dar și de a face fapte bune.

VADIM CHEIBAȘ, SECRETARUL EPARHIAL AL MITROPOLIEI: „Ci conștientizarea vieții, o recapitulare sau restartare a faptelor și gândurilor în special a fiecărui dintre noi”.

Potrivit acestuia, cel mai important lucru în post este puterea de a ierta aproapele.

VADIM CHEIBAȘ, SECRETARUL EPARHIAL AL MITROPOLIEI: „De schimbarea la față, este de datoria fiecăruia să se împace cu semenii. Acest lucru, bineînțeles biserica îl propovăduiește oricând”.

Postul Sfintei Mării durează până pe 28 august, atunci se sărbătorește Adormirea Maicii Domnului.

 

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!