Asociația Promo-LEX apreciază drept abuz din partea Primăriei Chișinău interzicerea aducerii la locul desfășurării întrunirii a vehiculelor și utilajelor agricole. Potrivit unei opinii a asociației, prin dispoziția dată primăria abuzează de prevederile Legii privind întrunirile.

Asociația Promo-LEX:

– Apreciază drept abuz din partea Primăriei m. Chișinău interzicerea aducerii la locul desfășurării întrunirii a vehiculelor și utilajelor agricole.
– Subliniem că art. 5 alin 3 al Legii privind întrunirile prevede că administrația publică locală poate închide accesul publicului în anumite locuri publice doar dacă la locul și timpul ales de organizator se desfășoară acțiuni oficiale sau lucrări de reparație.

În context, asociația observă că în perioada 13-18 august 2020, între orele 18:30-19:00 șoseaua Hâncești din mun. Chișinău nu a fost închisă accesului publicului și nici nu a găzduit acțiuni oficiale sau lucrări de reparație.

„Primăria nu are competența de a accepta sau de a refuza desfășurarea unei întruniri publice. Conform Legii privind întrunirile Primăria m. Chișinău poate doar să ia act de declarația prealabilă depusă de organizatorii întrunirii și să dispună asigurarea condițiilor necesare pentru desfășurarea întrunirii. Interzicerea desfășurării întrunirii sau modificarea condițiilor de desfășurare este de competență instanței de judecată și doar dacă scopurile sau forma de desfășurare a întrunirii preconizate contravin Constituției Republicii Moldova sau pot duce la încălcarea legislației”, se spune în opinia Promo-LEX.

Totodată, asociația slută decizia Primăriei m. Chișinău de a înregistra declarația prealabilă depusă online de organizatorii întrunirii, pe platforma web a primăriei dedicată întrunirilor publice.

Precizăm că la 14 august, primăria m. Chișinău a emis Dispoziția nr. 416-d „Cu privire la organizare unei întruniri sub formă de marș din șoseaua Hâncești mun. Chișinău”. Prin această Dispoziție, Primăria:

– acceptă desfășurarea întrunirii în perioada 13.08.2020 (ora 18:30) – 18.08.2020 (ora 19.00), organizată de către cetățenii Andrei Dînga și Melente Andrei, în adiacentul Gării de sud a m. Chișinău, cu respectarea prevederilor punctului 6 din Hotărârea nr. 21 din 24.07.2020 a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.
– interzice aducerea la locul desfășurării întrunirii a vehiculelor și utilajelor agricole, care pot genera blocaje ale traseelor, invocând condițiile art. 5 alin. (3). din Legea nr. 26/2008 privind întrunirile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!