/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Vot final în Congres și exerciții NATO. Preotul de la înmormântarea lui Navalnîi, pedepsit

/VIDEO/ Strigătul unei mame. La doar cinci ani, băiatul ei suferă de o boală rară, iar recent a fost diagnosticat și cu cancer

missing
17 august 2020, ora 21:08

Un băiat de doar cinci ani, din Chișinău, are nevoie urgent de ajutor. Nu a mers niciodată la grădiniță, teatru și nu se joacă cu alți copii, pentru că suferă de o boală incurabilă rară. Sindromul îi provoacă hemoragii și infecții, iar tot corpul îi este acoperit de vânătăi. Recent, mama băiatului a aflat că acesta suferă și de cancer a sistemului limfatic. Pentru a-l salva, e nevoie de transplant de măduvă osoasă, iar intervenția costă în jur de 250 de mii de euro, bani pe care familia, nu îi are.

„-Cheamă Matei. -Câți anișori ai? -Cinci”.

Așa vorbește Matei la ai săi aproape șase ani, iar de vină se face sindromul Wiskott-Aldrich. A ajuns pentru prima dată pe mâna medicilor, când avea patru luni și a petrecut la spital jumătate de an. De atunci, instituția i-a devenit a doua casă.

LUDMILA, MAMA LUI MATEI: „Stând în spital se reinfecta. Medicii, chiar dacă nu aveau contact cu cineva, el se reinfecta. A avut și plămânii în stare purulentă, sepsis, a fost urât”.

După externare, o mostră de sânge a lui Matei a fost trimisă la Centrul de Genetică Moleculară a Federației Ruse. Analiza a arătat că băiatul suferă de o boală de imunodeficiență extrem de rară, care afectează aproximativ zece copii dintr-un milion. Sindromul îi provoacă constant hemoragii, dermatite, alergii și infecții respiratorii.

LUDMILA, MAMA LUI MATEI: „Am fost înștiințată că Matei mâine poate să nu fie și atunci bunul Dumnezeu și credința oamenilor care m-au susținut. Sper în puterea Domnului și a oamenilor și acum”.

De atunci Matei nu a mai avut parte de o copilărie obișnuită. Nu a mers niciodată la grădiniță, propria mamă fiindu-i și educatoare și partener de joacă. Și asta pentru că și cea mai simplă răceală poate deveni fatală pentru băiat.

„Matei face turtă, da? Vai, ce frumos”.

LUDMILA, MAMA LUI MATEI: „Copii se mai joacă, se îmbulzesc, în cazul în care o să-l lovească, să nu rămână educatorul vinovat, pentru că îndată începe hemoragia”.

Timp de cinci ani, femeia a încercat să se descurce cu propriile puteri. Recent, însă, chiar de ziua ei, a primit cea mai proastă veste pentru o mamă – copilul a fost diagnosticat cu cancer a sistemului limfatic. Acum, unica soluție este tratamentul cu chimioterapie și transplantul de măduvă osoasă, care se face în afara țării și este extrem de scump. Ludmila, cu doar cei 3000 de lei, pe care îi primește lunar pentru funcția de asistentă personală a lui Matei, nu reușeștre să strângă suma respectivă. A început să confecționeze și lucrări handmade, dar nici acești bani nu sunt suficienți.

LUDMILA, MAMA LUI MATEI: „Făceam diferite coronițe, băntulețe, compoziții de Paște, de Anul Nou. Este o sumă prea mare pentru salariile noastre, e colosală”.

O clinică din Munchen, Germania a acceptat recent să-l opereze pe Matei, însă pentru aceasta e nevoie de 250 de mii de euro. Starea băiatului se schimbă de la o zi la alta. De aceea, banii trebuie adunați cât mai urgent.

LUDMILA, MAMA LUI MATEI: „Este foarte greu să ieși în fața lumii și să spui că copilul e bolnav pentru că asta este ultima șansă a unei mame și ultimul strigăt de a fi salvat copilul”.

Conform datelor statistice, până acum, 38 de copii din lume cu acest sindrom au beneficiat de tratament și duc un mod de viață normal. În Republica Moldova, Matei este unicul copil diagnosticat cu această boală rară. Cei care vor să-i dea lui Matei o mână de ajutor, pot transfera banii pe contul afișat pe ecran.

Datele pentru transferuri în MDL:

Banca: BC „Moldindconbank” S.A., cod: MOLDMD2X334

Beneficiar: Robul Ludmila

IBAN: MD69ML000002259A34316142

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram