/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 791: Rachete secrete și viceministru arestat! SUA și UE oferă ajutor, iar Rusia anunță un acord cu Kievul

/VIDEO/ A început forfota pregătirilor pentru noul an școlar. Care sunt prețurile la rechizite și cât scot din buzunare părinții

missing
18 august 2020, ora 20:47

Noul an școlar îi umple pe părinți nu doar de emoții, dar și de cheltuieli. Deși nu este clar cum vor funcționa școlile, comercianții de rechizite și ținute școlare își expun marfa la tarabe. Un târg școlar a fost deschis în aceste zile și pe teritoriul Pieței Centrale, dar cumpărătorii nu s-au prea călcat pe picioare. De vină ar fi criza financiară în care ne aflăm, dar și incertitudinile care planează asupra începerii noului an școlar, cel puțin așa explică vânzătorii lipsa clienților.

Pe lângă multe alte preocupări, această bunică și-a luat pe umeri și responsabilitatea de a-și pregăti nepoata de școală. Cum părinții elevei muncesc toată ziua, ea este cea care trebuie să se asigure că va respecta întocmai lista de cumpărături, listă care în acest an este mai scurtă.

ECATERINA SOROCEAN, PENSIONARĂ: „Acum am venit pentru ghiozdan, uniformă, încălțăminte și restul câte puțin, până la școală le pregătim și pe celelalte”.

Pentru că familia o duce greu, fiecare bănuț este numărat și repartizat foarte clar, iar ca o soluție de a mai taia din cheltuieli este și faptul de a reveni la lucrurile rămase din anii trecuți. Chiar și așa, pregătirea pentru școală este o adevărată aventură financiară pentru familie, ne mărturisește pensionara.

ECATERINA SOROCEAN, PENSIONARĂ: „Vreo doua mii de lei am pregătit. Și mai avem ajutor de la școală și credem că o să ne ajungă. Mai trebuie și încălțăminte, și forma pentru iarnă, și pentru acum”.

În acest an, multe instituții vor alterna învățatul online, cu mersul la școală. Practica nu taie din cheltuieli însă, ne mărturisesc părinții. În ghiozdane, elevii trebuie sa aibă un penar cu cele necesare, caiete de matematică, caiete pentru desen și muzică, învelitori, iar lista e lungă: „-La cât urcă bugetul pentru pregătirea de școală? Of, cam scump. – Cât ați pus deoparte? În jur de 1500-2000 pentru rechizite”.

Comercianții din Piața Centrală se vaietă și spun că își pot număra cumpărătorii pe degete. Așa că în vremuri de criză, aceștia nu lasă mâinile în jos și vin cu noi strategii de marketing.

Lilia IVANOVA, COMERCIANTĂ: „Acestea merg ca și cadouri. Ne uităm după situație, dacă familia este mai săracă și a cumpărat mai mult, se dă și un mic cadou din partea noastră”.

Cot la cot cu bunica muncește și nepoțica femeii. Nu este prima vară în care renunță la distracțiile cu prietenii, dar merită, spune fata. Iar pentru că are parte de puțini cumpărători, aceștia trebuie sa fie deserviți prompt: „Pentru că bunica nu reușește și pierde mulți cumpărători,  m-am gândit să o ajut”.

În acest an, prețurile sunt aproape la fel ca anul trecut, ne asigură agenții economici, iar mulți dintre ei lucrează și cu marfă rămasă din anii trecuți, întrucât sunt impuse mai multe restricții de călătorie. Prețul unei uniforme școlare variază și poate ajunge și până la două mii de lei, iar un ghiozdan poate fi cumpărat cu 500 de lei și mai mult. Târgul școlar va fi deschis până pe 15 septembrie. La el participă în jur de 15 agenți economici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram