/VIDEO/ Soarta bebelușului abandonat acum o lună într-o vie din Hîncești: Acesta se află cu mama sa într-un centru de plasament

18 august 2020, ora 20:33

Femeia din raionul Hâncești, care și-a abandonat pruncul imediat după naștere, se află la un centru de plasament împreună cu bebelușul. Aici beneficiază de un program de reabilitare și de consultații psihologice. Conducerea centrului o descrie drept o mamă grijulie și afirmă că micuțul are parte de toată dragostea maternă. Ceilalți patru copii ai femeii sunt plasați într-o casă de tip familial. Între timp, atât tatăl copiilor, cât și bunicii își reconstruiesc casele pentru a-i aduce pe cei mici înapoi, în familie.

Una dintre reparații are loc la casa din satul Bujor, unde tatăl celor cinci copii speră să-i aducă pe cei mici acasă. Bărbatul nu era acasă când am ajuns în fața porții, dar am observat că fațada locuinței fusese proaspăt tencuită.

VICTOR SINOGACI, PRIMAR, COMUNA MIRCEȘTI: „Ce ține de casa din satul Bujor, se face reparație curentă la spațiul respectiv. Dacă casa o să corespundă cerințelor, noi suntem pentru ca copiii să fie integrați în familie (…). I-am spus tatălui că tot depinde de dumnealui, are frați, are surori, sunt rudele apropiate acolo”.

Tot în reparații se afla și casa buneilor de pe linia tatălui. Aceasta este situată în satul Chetroșeni. Deși proprietarul se afla acasă, a refuzat să discute cu noi. În afara camerei ne-a spus că pregătirile sunt în toi,  pentru a-i lua pe nepoți acasă. Între timp, mama copiilor se află, împreună cu bebelușul ei, la un centru maternal, pentru o perioadă de șase luni. Aici, femeia trece prin reabilitare psihologică, iar specialiștii au remarcat deja schimbări în bine.

LILIA BUZĂ, DIRECTOARE, CENTRUL RAIONAL MATERNAL „PROFEMINA”: „Starea ei este cu ameliorare. Copilul și-l acceptă din prima zi de când a venit la centru. Copilul este foarte iubit, este îngrijit, aș putea spune că este o mămică exemplară”.

Abia după ce vor trece cele șase luni, Ana se va putea întoarce acasă. Mai apoi va fi monitorizată alte încă trei luni tot de către specialiștii centrului. Dacă va fi cazul, ea ar putea să revină în centru pentru încă alte șase luni. Cu ceilalți patru copii femeia menține legătura prin telefon. Aceștia au fost plasați într-o casă de tip familial.

LILIA BUZĂ, DIRECTOARE, CENTRUL RAIONAL MATERNAL „PROFEMINA”: „Telefonic comunică. La moment sunt restricții, pentru că suntem în situație de carantină. Dacă nu ar fi situația dată, atunci am accepta și vizitele la centru”.

Cei patru frați au fost vizitați recent de primarul Victor Sinogaci, în localitatea căruia locuiește femeia și soțul ei.

VICTOR SINOGACI, PRIMAR, COMUNA MIRCEȘTI: „Chiar joi am fost și i-am vizitat, le-am dus haine și ceva alimente. Am discutat cu educatoarea, dar copii sunt bine”.

De la descoperirea unui nou-născut în vie, în raionul Hâncești, s-a scurs o lună și jumătate. După ce a fost găsit, bebelușul a fost dus la spital pentru a fi îngrijit. El a venit pe lume prematur, iar mama lui, care se afla cu soțul ei la muncă într-o vie a decis să-l lase sub o tufă. A declarat mai apoi că își regretă gestul necugetat, dar a făcut-o din lipsă de bani.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram