/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Guvernul majorează subvenția de stat în agricultură până la 1500 de lei per hectar. Chicu: „Obiectivul nu este de a compensa pierderile...”

19 august 2020, ora 16:16

Guvernul a aprobat astăzi un proiect de hotărâre ce prevede majorarea sumei subvențiilor acordate agricultorilor pentru diminuarea consecințelor calamităților naturale până la 300 de milioane de lei. Suma va fi acordată pentru îmbunătățirea lucrărilor agricole din această toamnă și pentru asigurarea securității alimentare. 

Suma totală va fi de 300 de milioane de lei, ceea ce va duce și la mărirea sumelor pentru fiecare hectar în parte”, a precizat ministrul Agriculturii, Ion Perju.

Ministrul Perju a precizat că întregul proces de obținere a subvențiilor va dura aproximativ două săptămâni. Potrivit lui, la data de 18 august erau depuse 47 de doare pentru obținerea compensațiilor în agricultură.

Premierul Ion Chicu susține că aceste mijloace financiare vor fi acordate pentru circa 2800 de lideri agricoli, terenurile cărora au fost afectate de secetă. „Obiectivul nu este de a compensa pierderile. Statul nu compensează pierderi pentru activități economice niciodată și nicăieri. Obiectivul este asigurarea securității alimentare a țării pentru anul viitor, iar pentru ca să o putem asigura, acești agricultori trebuie să semene la sfârșitul lui septembrie-începutul lui octombrie. Pentru aceasta, ei au nevoie de acest suport acum”, a menționat Chicu.

Totodată, șeful cabinetului de miniștri a spus că liderii agricoli care nu vor reveni la activitățile agricole nu vor primi subvențiile prevăzute. „Noi aprobăm aceste proiecte, dar debursarea banilor pentru acei care nu lucrează acum, dar stau cu tehnica procurată, apropo pe banii tot din buget, pentru acei lideri agricoli care nu revin la activitățile agricole, nu valorifică banii pentru scopul pe care l-am spus, noi nu vom debursa acești bani”, a declarat Chicu.

Amintim că fermierii protestează de aproximativ o săptămână, cerând autorităților suport pentru a face față secetei din acest an. Totodată, aceștia cer să le fie acordată suma de 3000 de lei per hectar.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram