/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

La 6 ani de la începutul lucrărilor, drumul Chișinău - Ungheni tot nu e gata din cauza... banilor. Premierul cere noi penalizări

missing
19 august 2020, ora 16:33

Lucrările de reparație a traseului Chișinău – Ungheni pornite încă în anul 2014 continuă să bată pasul pe loc chiar și la patru ani după expirarea termenului la care companiile contractate de autorități au promis să le încheie. Cele mai mari probleme sunt raportate pe segmentul de drum Vatra – Strășeni, compania responsabilă având probleme financiare, a spus azi la ședința Guvernului ministrul Economiei, Sergiu Răilean. Pentru că lucrările se întind prea mult, premierul Ion Chicu a cerut să fie aplicate penalizări.

„Sunt unele probleme pe tronsonul Chișinău – Strășeni, din punct de vedere financiar. Aici ar putea fi unele riscuri cu capacitatea financiară a antreprenorilor”, a declarat Sergiu Răilean.

Premierul Ion Chicu a spus, la rândul său, că dacă lucrurile continuă să stagneze, compania trebuie penalizată.

„Au trecut mulți ani de când acest drum trebuia dat în exploatare. Dacă și în acest an tot apar probleme, atunci o să trebuiască de mers cu penalizări pentru compania respectivă”, a menționat Chicu.

Potrivit lui Sergiu Răilean, din aceleași motive nu evoluează nici lucrările pe traseul Hâncești – Lăpușna, efectuate de același agent economic.

„Subiectul a fost discutat și la nivelul ambasadorilor. Câteva luni în urmă au mai primit niște finanțări. În caz de apariție a riscurilor majore, vom fi nevoiți să reziliem contractul cu această companie. Mai au și lucrători insuficienți”, a menționat ministrul Economiei.

Prim-ministrul a sugerat să fie luată o decizie în următoarele săptămâni.

„În următoarele săptămâni, trebuie să luăm o decize, pentru că o să se lungească încă 10 ani înainte, e clar că a fost o eroare enormă să oferi aceste drumuri importante  unei companii care nu-și poate onora obligațiunile. Rog foarte mult să discutați zilele acestea și să luăm o decizie pe care să ne-o asumăm, de altfel istoria aceasta nu se va mai termina niciodată”, a atenționat Ion Chicu.

Lucrările la traseul Chișinău – Ungheni au început în august 2014 și sunt efectuate de companiile „Evrascon” și OHL. Conform contractului, drumul trebuia dat în exploatare în anul 2016, iar din cauza amânărilor continue, companiile care fac lucrările au fost de mai multe ori penalizate.

Ultimul termen promis de autoritățile este sfârșitul lunii august 2020.

Drumul național Chișinău – Ungheni a ajuns subiect de dispută și în arbitrajul internațional de la Paris, potrivit rise.md. Una dintre cele două companii străine menționate mai sus vrea să scape de penalitățile milioane de euro și să oblige statul să îi acopere o pare din cheltuielile avute în perioada post contract.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram