Și executivul Asociației Judecătorilor a venit cu o reacție la declarațiile lui Stoianoglo în adresa magistraților, făcute astăzi în cadrul unui briefing de presă. Asociația pledează pentru respectarea principiilor fundamentale ale procesului penal, în special principiile legalității și oficialității, unul dintre care este independența judecătorilor și procurorilor.

Urmare a discursului Procurorului General cu privire la dosarul „Metalferos”, Asociația Judecătorilor din Moldova reține că exercitarea controlului de legalitate a acțiunilor de urmărire penală, control care se efectuează în conformitate cu legislația procesuală, are un rol important la înfăptuirea justiției. O garanție în vederea asigurării legalității sunt și procedurile de control judiciar în cazul valorificării căilor de atac.

În acest context, Asociația pledează pentru respectarea principiilor fundamentale ale procesului penal, în special principiile legalității și oficialității. Totodată remarcăm că una din premisele majore ale legalității procesuale este independența judecătorilor și procurorilor.

Având în vedere că sunt vizate proceduri penale pendinte, Asociația consideră oportun a se abține de la orice comentarii care ar putea fi catalogate drept influențe indirecte asupra procesului de înfăptuire a justiției penale, iar pe această cale îndemnăm toți actorii interesați să manifeste prudență, corectitudine și echilibru în discursuri”, se spune în mesaj.

Astăzi, procurorul general, Alexandr Stoianoglo a declarat într-un briefing de presă că dacă din partea magistraților se vor observa blocaje în anchetarea dosarului „Metalferos”, în spatele căruia, potrivit lui Stoianoglo, se află fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, atunci își rezervă dreptul să intervină cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Declarația a fost făcută de procurorul general după ce a prezentat mai multe informații din dosarul „Metalferos”.

Stoianoglo susține că a remarcat blocaje din partea magistraților de fiecare și în fiecare caz când au fost atinse interesele lui Vladimir Plahotniuc.

Cum comentează președintele interimar al CSM acuzațiile lui Stoianoglo la adresa judecătorilor

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!