Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, susține că dacă din partea magistraților se vor observa blocaje în anchetarea dosarului „Metalferos”, în spatele căruia, potrivit lui Stoianoglo, se află fostul lider democrat Vladimir Plahotniuc, atunci își rezervă dreptul să intervină cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Declarația a fost făcută de procurorul general după ce a prezentat mai multe informații din dosarul „Metalferos”.

Stoianoglo susține că a remarcat blocaje din partea magistraților de fiecare și în fiecare caz când au fost atinse interesele lui Vladimir Plahotniuc. „Procurorii nu cred în coincidențe. Am semnalat și anterior despre obstacolele și blocajele în calea procurorilor la arestarea, în lipsă, a lui Plahotniuc, la arestarea proprietăților acestuia, la autorizarea perchezițiilor în fostul sediu al Partidului Democrat sau arestarea persoanelor implicate în frauda bancară”, a menționat șeful Procuraturii Generale.

Totodată, Stoianoglo a precizat că documentația prezentată de procurori conține suficiente probe și argumente în acest dosar. „Pot anticipa deja motivația judecătorilor, precum că probatoriul prezentat de procurori e slab. E un pretext steril pentru a conferi plauzibilitate soluțiilor pe care le emit instanțele. Doar că, acest pretext – nu ține! Eu vă asigur că toată documentația prezentată de procurori abundă în probe și argumente. La fel și calitatea actelor procesuale e în regulă”, a menționat șeful PG.

Alexandr Stoianoglo este de părere că „unii reprezentanți ai sistemului judecătoresc nu se isprăvesc cu principiul independenței, conferit prin lege, și continuă să deservească interesele corporației lui Plahotniuc. Mai exact, își amintesc de acest principiu, al independenței, doar atunci când le revine pe rol vreun caz ce deranjează „coordonatorul”.

Ultimul lucru pe care mi-l doresc e o confruntare cu sistemul judecătoresc. În nici un caz nu atentez la independența judecătorilor. Dar în situația creată, îmi rezerv dreptul să intervin cu inițiativa unor schimbări cardinale în sistemul judecătoresc. Nu vreau ca acest lucru să fie perceput ca un șantaj, dar într-o societate democratică, justiția trebuie să slujească legii și societății, și nu – curatorilor din umbra grupurilor de interese. Sper foarte mult să fiu auzit și înțeles corect”, a notat Stoianoglo.

Astăzi, Alexandr Stoianoglo a prezentat rezultatele din ultima perioadă a perchezițiilor efectuate la „Metalferos”. Potrivit șefului Procuraturii Generale, dosarul, pornit acum un an de Procuratura Anticorupție, era unul formal, care a fost investigat până acum în mod superficial. Mai mult, Stoianoglo a declarat că în spatele afacerii legate de „Metalferos” se afla fostul lider al democraților Vladimir Plahotniuc. Conform unei anchete realizate de procurori, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania. În baza unor contracte fictive, semnate între „Metalferos” și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!