/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Din cauza restricțiilor de călătorie, moldovenii n-au mai putut veni cu banii în buzunar

20 august 2020, ora 20:18

Volumul remitențelor pentru luna iunie a crescut aproape de două ori. Fenomenul reprezintă un record absolut al ultimilor șase ani, spun economiștii. Totuși, să nu ne grăbim să credem că moldovenii o duc mai bine. Explicația este simplă. Cum pandemia a atras după sine restricții de călătorie, oamenii n-au mai venit cu banii în buzunare, ci i-au transferat prin bănci.

Cu un soț bolnav și cu o listă lungă de cheltuieli, pe care le impune îngrijirea unei gospodării, pentru această femeie din satul Voroteț, raionul Orhei, banii, trimiși de către fiica aflată în Italia, sunt ca o gură de oxigen. Nu e totul lapte și miere nici la ea. Plecată de 16 ani de acasă, nu uită, totuși, să-și ajute și părinții.

„Avem acasă gospodărie, păsări creștem, animale. Cam greu, dar ce să facem, acum cu seceta asta e foarte greu, cumpărăm, dar pe viitor nu știu ce o să facem.”

Cu noile restricții de circulație, fiica femeii nu a mai avut prin intermediul cui să transmită banii pentru părinți. Așa că, a făcut transferuri bancare, metodă care este mult mai sigură, ne spune pensionara.

„A trimis azi, azi vine. Când am posibilitatea mă duc și-i iau”.

În prima jumătate a acestui an, tot mai mulți moldoveni au apelat la o bancă pentru a trimite bani acasă. Așa se face că, în luna iunie, am înregistrat un record absolut al volumului de remitențe, situație pe care n-am mai avut-o de șase ani.

Potrivit datelor oficiale ale BNM, în luna iunie 2020, transferurile nete ale moldovenilor aflați peste hotare, au constituit peste 143 de milioane de dolari. Ceea ce reprezintă o creștere cu 42 la sută, față de aceeași perioadă a anului trecut, când cifra transferurilor bancare făcute de moldovenii din afară a urcat la 100,9 milioane de dolari.

Explicația este simplă, ne spun economiștii.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „Ce s-a întâmplat în luna mai și iunie. Datorită pandemiei, hotarele au fost închise și marea majoritate a moldovenilor nu au putut veni acasă în perioada dată. Respectiv, ei nu au avut posibilitatea să aducă bani neoficial. De aceea la noi, volumul de remitențe a crescut, dar în realitate a scăzut. Transferurile oficiale au crescut, dar cele neoficiale au scăzut.”

În ultimii ani, moldovenii au transferat acasă, anual, în medie 1,2 miliarde de dolari. Tot în aceeași perioadă, însă, ei au vândut, la schimburile valutare, cu 900 de milioane mai mult. De fapt, acestea erau remitențele, care spun economiștii, ajungeau în țară pe căi neoficiale.

VEACESLAV IONIȚĂ, EXPERT ECONOMIC: „Cred că din cauza epidemiei, cetățenii vor pleda pentru transferuri oficiale. Din acest motiv, cred că anul acesta îl vom termina cu cel puțin 1,3 miliarde de dolari, transferuri oficiale, nu m-as mira dacă ne vom apropia și de 1,4. Acesta va fi iarăși recordul din ultimii șase ani.”

Cel mai mare nivel al remitențelor l-am înregistrat în 2014, când volumul acestora a atins cifra de 1,6 miliarde de dolari.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram