Război în Ucraina, ziua 85: Filmare de la Azovstal, risc de default al Rusiei și ajutor uriaș de 40 de miliarde din SUA

social

/VIDEO/ Fermierii își retrag tehnica agricolă din Chișinău, dar anunță că se vor întoarce. „Noi nu cedăm”

21 august 2020, ora 17:22
Distribuie:

După lungi discuții cu autoritățile, agricultorii protestatari au anunțat astăzi că își retrag tehnica militară din Capitală. Fermierii susțin însă că nu renunță de tot la acțiunile de protest și că vor reveni neapărat în stradă. Totodată, fermierii au creat un comitet care îi va reprezenta în discuțiile de mai departe cu autoritățile.

Ne așteaptă pământurile acasă, ne așteaptă terenurile, ne așteaptă familiile, trebuie să ne întoarcem acasă ca să facem lucrările strict necesare. Dar asta nu înseamnă că noi ne-am întors și am cedat”, a menționat astăzi Ion Plămădeală, protestatar din raionul Leova.

Protestatarii spun că vor continua demersurile către autorități. „Comitetul care astăzi s-a format are misiunea ca în perioada următoare să stabilească niște priorități, să facem niște adresări, să-i dăm în judecată pe cei care ne-au intimidat fiindcă s-au purtat foarte obraznic cu noi”, a declarat Ion Plămădeală.

Noi le-am dat soluții foarte clare. Le-am spus câte sute de milioane se poate de luat, fără a afecta alte păduri ale societății. Nu am ajuns să atingem și Fondul rutier, că dacă ne băgam acolo, atunci putem să luăm și pentru grupa a doua de cereale deja”, a notat un alt fermier, participant la acțiunile de protest.

Noi o să ne întoarcem înapoi. Mergem acasă pe scurt timp să ne rezolvăm problemele”, a menționat un fermier.

Neapărat ne vom întoarce și fiți siguri că nu vom fi atâția, dar de 50 de ori mai mulți. Noi nu suntem cerșetori, suntem oameni muncitori. Noi am venit să ne cerem drepturile, nu să cerșim”, a declarat alt protestatar.

Amintim că zeci de fermieri din mai multe raioane ale țării au ieșit la proteste la începutul săptămânii trecute pentru a le cere autoritățile să se implice urgent în soluționarea problemelor legate de agricultură, în contextul secetei severe din acest an, când agricultorii au avut pierderi serioase ale roadei.

Cele mai importante revendicări ale agricultorilor au fost majorarea subvențiilor până la 3000 de lei pentru un hectar de culturi cerealiere, declararea stării excepționale în agricultură și returnarea TVA-ului.

În cea mai recentă ședință a Guvernului, miniștrii au decis să majoreze subvenționarea per hectar de la 1000 de lei până la circa 1500 de lei, dar au declarat că mai mult nu vor mai fi alocați bani în acest sens.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram