Elaborarea unui Program național de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării, subvenționarea semnificativă a procurării sistemelor de irigare și instituirea asigurării în agricultură – sunt câteva dintre propunerile Platformei DA pentru a face față secetei și catastrofelor naturale. Într-o conferință de presă, președintele formațiunii, Andrei Năstase a menționat ce pași ar trebui să urmeze autoritățile pentru a ajuta agricultorii să facă față mai ușor secetei.

Astfel, Platforma DA propune elaborarea și aprobarea unui Program național de utilizare eficientă a resurselor acvatice în scopul irigării. Programul ar prevedea construcția mai multor bazine de acumulare a apei la care s-ar conecta un număr maxim de agricultori.

Propunem subvenționarea semnificativă a procurării sistemelor de irigare la scară mică, consolidarea și stimularea financiară a asociațiilor utilizatorilor de apă”, a precizat Andrei Năstase.

În opinia Platformei DA, este nevoie urgentă de a institui asigurarea în agricultură, ceea ce ar proteja bunurile și investițiile fermierilor în cazul calamităților naturale. „Este nevoie de crearea unor fonduri mutuale pentru calamități naturale care să fie finanțate de stat, de companiile de asigurări și de agricultori”, a adăugat politicianul.

În opinia liderului formațiunii, este nevoie urgentă de a întreprinde măsuri de împădurire a țării. Despădurirea a dus la reducerea calamităților. „Se impune limitarea riguroasă a tăierii pădurilor și începerea unui program național de împădurire, de cel puțin 30 de mii de hectare de copaci pe an”.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!