Crește alarmant numărul copiilor care mor înecați. Doar în ultima săptămână, patru copii și-au pierdut viața în bazinele acvatice. Devin victimele iazurilor și adulții. Pentru a reaminti pericolele scăldatului în locurile neautorizate, salvatorii au intensificat campania de prevenire a înecurilor. Principalele reguli care trebuie respectate este ca oamenii să nu se scalde dacă au consumat alcool, să aleagă bazinele unde sunt stații de salvare și să nu treacă de marcaje. Iar copiii nu trebuie lăsați de unii singuri să plece la scăldat.

Salvatorii au înscenat un înec în lacul Valea Morilor, unde zilnic vin mii de oameni să se relaxeze. După ce pretinsa victimă a fost scoasă din apă, aceasta a primit primul ajutor din partea specialiștilor.

IGOR MOCANU, OFIȚER PRINCIPAL CENTRU INSTRUIRE IGSU: „Noi stăm cu el până vine ambulanța și totodată monitorizăm, dacă el devine conștient – vorbim cu el, dacă el este inconștient verificăm periodic pulsul sau respirația”.

Evenimentul de astăzi este pentru a reaminti oamenilor despre riscurile scăldatului în locuri nepermise.

DUMITRU VIERU, ANGAJAT IGSU: „IGSU al Ministerului de Interne îndeamnă toți cetățenii ca să practice scăldatul în zonele amenajate, în zonele cu prezența stațiilor de salvare”.

Printre cei care își pierd viața în lacurile din țară sunt și copii. Zilele trecute, doi frați au fost găsiți înecați în râul Nistru. Moartea lor i-a afectat și pe salvatori.

SERGIU PASCARU, MEMBRUL ECHIPEI DE SALVARE: „Am intervenit la extragerea cadavrelor din râul Nistru a doi copii, fetița 10 anișori și băiețelul 8 ani. Este un lucru foarte dureros pentru noi, scafandrii, pentru angajații IGSU, pentru că ne dăm seama că avem toți copii acasă și Doamne Ferește ce poate să se întâmple”.

Cei care se odihneau pe plajă astăzi au primit pliante informative. Majoritatea ne-a spus că este la curent cu regulile în timpul scăldatului.

„Mulți vin aici cu copiii, copiii se scaldă singuri, părinții stau pe mal și se uită. Nu prima dată văd lucrurile acestea, eu le fac observație câteodată”.

„Ea deja știe ce este voie, ce nu și fără mami nu se apropie de apă”.

Deși spun că le cunosc, sunt și din cei care le încălcă. Când sunt văzuți de salvatori, oamenii se aleg cu mustrări.

VICTOR BOB, ANGAJAT STAȚIA DE SALVARE DE LA VALEA MORILOR: „Pe azi avem câte 10-11 intervenții. Multe persoane înoată după geamanduri, noi întotdeauna intervenim și le spunem că înotul după geamanduri este strict interzis. Sunt care înțeleg, care nu, ieșim pe alarmă, îi scoatem din apă, le lămurim încă o dată mai detaliat”.

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, de la începutul acestui an, în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața 60 de adulți și 13 minori.

Reporteră: Nicoleta Dodon

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!