Trei primari, un fost primar și un consilier raional au fost depistați de Autoritatea Național de Integritate în conflicte de interese și incompatibilități de funcție. După ce a fost verificați de inspectorii de integritate, au fost emise acte de constatare în privința a patru actuali aleși locali și a unui fost primar.

Inspectoratul de Integritate a constatat că primarul comunei Buda din raionul Călărași a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În anul 2016 a admis un conflict de interese cu soțul, pe care l-ar fi angajat la Primărie în calitate de șofer și în privința căruia ar fi emis o serie de acte administrative/juridice, în perioada 2016-2019.

Aceeași situație s-a constatat și în cazul primarului satului Chiriet-Lunga din UTA Găgăuzia a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. Începând cu anul 2019 ar fi emis o serie de acte administrative/juridice în privința soțului, care a fost angajat șofer la Primărie.

Primarul comunei Drăgănești din raionul Sângerei a examinat și semnat contracte de arendă a terenurilor cu o firmă, în care figura în calitate de fondator cu cotă-parte.

Totodată, fostul primar al comunei Zîrnești din raionul Cahul a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese. În 2016, aflându-se în calitate de primar, a încheiat dispoziția de angajare și contractul individual de muncă cu tatăl său, iar în anul 2017 a semnat cu acesta un alt contract, de prestare a serviciilor,  în cadrul Primăriei.

Și un consilier în Consiliul raional Sângerei a încălcat regimul juridic al incompatibilităților. În perioada 2017-2020 a exercitat concomitent mandatul de consilier în Consiliul raional Sângerei și funcția de șef al Centrului Metodic al Direcției Învățământ din cadrul Consiliului raional Sângerei.

Inspectorii de integritate au decis că toți cei patru aleși locali, inclusiv fostul primar din raionul Cahul, au admis încălcarea regimului juridic al incompatibilităților și al conflictelor de interese, prin faptul că, având la dispoziție terminii legali prevăzuți de legislație, nu au declarat și nu și-au soluționat starea de incompatibilitate și conflictul de interese în care s-au aflat.

Dacă actele de constatare emise vor rămâne definitive, patru aleși locali aflați încă funcții riscă încetarea mandatelor și, respectiv, vor fi decăzuți din dreptul de a exercita o funcție publică sau de demnitate publică, inclusiv fostul primar din raionul Cahul, cu excepția funcțiilor elective, pentru o perioadă de 3 ani. 

Totodată, ar putea fi incluși și în Registrul interdicțiilor gestionat de ANI.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!