/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Studiu: Migranții reveniți în contextul COVID-19 reprezintă o oportunitate pentru Moldova

24 august 2020, ora 13:58

O parte dintre cetățenii care au revenit acasă din cauza situației generate de COVID-19 spune că vor emigra din nou. Totuși, sunt și o parte care revin cu abilități și/sau sunt gata să investească, astfel reprezintând o oportunitate de dezvoltare pentru R. Moldova. Cel puțin astea sunt unele dintre rezultatele finale ale Studiului sociologic aprofundat al profilului migranților moldoveni din șase țări de destinație.

Studiul a fost efectuat pe un eșantion de 1.344 de migranți moldoveni aflați în șase țări de destinație (Polonia, Germania, Marea Britanie, Franța, Israel și Spania), inclusiv reîntorși în Republica Moldova în perioada decembrie-mai 2019. Rezultatele au fost complementate de un eșantion de 1.186 respondenți în cadrul sondajului cu lucrătorii migranți și reprezentanții diasporei din 10 țări de destinație, desfășurat în perioada aprilie-mai 2020.

Cercetarea evidențiază că:

– Republica Moldova trebuie să ofere servicii educaționale și de sănătate calitative, astfel ca să-și motiveze cetățenii să rămână în țară, inclusiv pe membrii familiilor care au rude plecate la muncă peste hotare.
– Respondenții potențiali migranți, dar și o parte din cei reîntorși în RM, inclusiv cei reveniți din cauza situației generate de COVID-19, au declarat că vor emigra din nou.
– Este necesară asigurarea transparenței plăților aferente organizării plecării la muncă peste hotare și responsabilizarea agențiilor de recrutare din Republica Moldova privind angajarea persoanelor peste hotarele țării.
– Se recomandă identificarea unui mecanism de reglementare și monitorizare a agențiilor private care intermediază plasarea în câmpul muncii peste hotare a persoanelor recrutate pe teritoriul Republicii Moldova, chiar dacă aceștia sunt cetățeni și/ sau a altui stat.
– Este necesară încheierea acordurilor bilaterale privind migrația de muncă și securitatea socială cu țările în care există un număr mare de cetățeni care muncesc.
– Inclusiv în situații de criză, este necesară îmbunătățirea comunicării și conlucrării reprezentanțelor diplomatice ale Republicii Moldova cu cetățenii.
– Persoanele care au revenit în contextul COVID-19 reprezintă o oportunitate pentru Moldova; mulți revin cu abilități și/sau sunt gata să investească. Programele naționale de angajare, procedurile de înregistrare și alte servicii trebuie să fie mai accesibile.
– Programele de investiții/sprijin pentru ÎMM-uri ar trebui să devină accesibile pentru cei reveniți.
– Implementarea programelor de reintegrare socială/profesională și relansarea/deschiderea afacerilor în Moldova de migranții reveniți este esențială pentru valorificarea competențelor lor și reintegrarea cu succes acasă.

Cercetarea a fost elaborată de Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în parteneriat cu Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu sprijinul Elveției.

Pentru a complementa datele colectate în țările destinație, inclusiv cele care vizează impactul pandemiei, în prezent OIM realizează o nouă cercetare de teren privind impactul COVID-19 asupra migranților moldoveni reveniți și a gospodăriilor casnice dependente de remitențe.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram