Nici vorbă de autoizolare, după vacanța de la Moscova. Președintele Igor Dodon a depus astăzi flori la Complexul Memorial „Eternitate”, împreună cu speakerul Zinaida Greceanîi și premierul Ion Chicu. Întrebat de ce sfidează carantina, șeful statului a spus că, la sanatoriu, a fost în scop medical. Asta deși, săptămâna trecută, cu zâmbetul pe buze, spunea că e sănătos tun.

Fără ca presa să fie anunțată, dis-de-dimineață, șeful statului Igor Dodon, împreună cu președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, și prim-ministrul Ion Chicu au depus flori la „Focul Veşnic” de la Complexul Memorial „Eternitate” cu prilejul celei de-a 76-a aniversare a eliberării Moldovei de fasciști. Fără mască și ignorând distanța socială, Igor Dodon a mers cot la cot alături de Zinaida Greceanîi.

Imaginile cu evenimentul de la Complexul „Eternitate” au fost plasate pe canalul Youtube al președintelui. Am încercat să aflăm de ce jurnaliștii nu au fost anunțați despre acest eveniment. Purtătorul de cuvânt al premierului nu ne-a răspuns la telefon, iar cel al președintelui ne-a comunicat că: „Jurnaliștii nu au fost anunțați despre eveniment, pentru a evita încălcarea Hotărârii Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, prin care nu se admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu participarea unui număr mai mare de 50 de persoane.

La ora 8, conducerea de vârf a ajuns la Reședința de Stat. Am venit și noi, cu speranța că vom obține răspunsuri la mai multe întrebări. Unul dintre ofițerii de pază s-a pus în fața camerei de filmat, iar Igor Dodon ne-a salutat de la distanța.

„Ce faceți? Îmi îndeplinesc acțiunile funcționale. Cum vă numiți? Ofițer de protecție al SPPS. Cum vă spune? Așa și mă numesc. Păi, cum vă spune aveți un nume, nu? Așa și mă numesc – ofițer de protecție al SPPS. Nu aveți nume Ion, Gheorghe. Iată eu sunt reporter, Dvs cine sunteți? Eu vă cunosc și cu mască!

După o oră de discuții, șeful statului și speakerul au părăsit Reședința, iar Ion Chicu a ieșit la declarații. Prim-ministrul a declarat că săptămâna trecută s-au înregistrat cele mai multe cazuri de Covid-19, de la începutul pandemiei.

ION CHICU, PRIM-MINISTRUL REPUBLICII MOLDOVA: „Explicația este nerespectarea totală a regulilor de către toți. Dacă continuăm așa, numărul de cazuri va crește și ne va impune să revenim cu restricții”.

Nu știm dacă prim-ministrul s-a referit și la șeful statului care, în loc să stea în carantină, după ce a revenit de la Moscova, ca și toți cetățenii care se întorc în țară, a făcut ieri băi de mulțime, iar apoi a fost la cules struguri, la Sadova. Asta deși, vinerea trecută, Dodon declara de la sanatoriu, unde era împreună cu soția, că va sta câteva zile în carantină.

IGOR DODON, PREȘEDINTELE REPUBLICII MOLDOVA: „Nu vă faceți griji sunteți suntem sănătoși. Știi că atunci când sunt în scopuri diferite când se poate fără autoizolare, noi totuși vom sta câteva zile în autoizolare. Apoi vom da testul după care ne vom continua activitățile.”

Deși, acum trei zile, Igor Dodon declara că este sănătos, astăzi, serviciul de presă al Președinției ne-a comunicat că vizita în Federația Rusă a fost în scop medical. Prin urmare, persoanele care călătoresc din motive de sănătate, nu trebuie să stea în autoizolare. Nu este pentru prima data când șeful statului nu stă în carantină, după ce revine de peste hotare. La sfârștiul lunii iune, când a revenit de la parada de la Moscova, Dodon s-a izolat, pentru trei zile, într-o vilă de pe malul Nistrului.

Reporter: Natalia GHEȚU
Imagini: Tudor BIGU

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!