O persoană care s-a tratat de COVID-19, în a 10-a zi după însănătoșire nu mai este contagioasă și nu prezintă pericol pentru cei din jur. Sunt constatările studiilor internaționale, pe care le-a prezentat astăzi Ministerul Sănătății. În baza acestor studii, ministerul a revizuit necesitatea efectuării testului de confirmare după dispariția simptomelor.

Angela Paraschiv, președinta Comisiei de specialitate în epidemiologie, a explicat astăzi într-un briefing de presă că reieșind din rezultatele analizelor internaționale, s-a decis persoanele care s-au tratat și nu mai au simptome de COVID-19 vor fi scoase din autoizolare după 10 zile de la confirmarea viruslui, fără testare de control.

Conform datelor cercetătorilor internaționali, se menționează că depistarea ARN-ului viral nu înseamnă că persoana este contagioasă. Acest lucru ne vorbește despre prezența ARN-ului, dar nu este sigur că acest virus este viu. Probabil este un virus mort care nu se transmite de la o persoană la alta”, a declarat Angela Paraschiv, președinta Comisiei de specialitate în epidemiologie.

De asemenea, persoanele care prezintă semnele clinice, dar sunt cu forme ușoare și medii, vor fi externate sau excluse din tratament la domiciliu după 10 zile de la apariția semnelor și adițional trei zile fără simptome, fără efectuarea testului de control. Similar se va proceda și în cazul persoanelor confirmate cu COVID-19, cu forme ușoare ale bolii, aflate în tratament la domiciliu. După aceasta, autoizolarea nu va mai fi necesară.

Totodată, s-a constatat că pacienții cu forme grave de COVID-19 pot infecta alte persoane o perioadă mai îndelungată de timp.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!