Prețul de achiziție a gazelor naturale pentru Republica Moldova, precum și posibilă scăderea a tarifelor pentru consumatori au devenit unele din temele principale ale întrevederii Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, cu Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.

Potrivit unui comunicat al Moldovagaz, în trimestrul IV al anului curent prețul de achiziție va scădea până la cca 100 dolari SUA pentru o mie de metri cubi. Drept consecință, prețul mediu anual va constitui cca 145 dolari SUA, ceea ce va crea premise financiare pentru revizuirea tarifului final, în care prețul mediu de achiziție este în mărime de 178,5 dolari SUA.

Potrivit aceluiași comunicat, Ceban i-a mai comunicat lui Igor Dodon șdespre mersul negocierilor cu „Gazprom” privind contractul nou de furnizare a gazelor pentru o perioadă de 3 ani, iar formula prețului probabil va conține și conjunctura pieței de tip spot. Președintele Consiliului de Administrație SA „Moldovagaz” a menționat și creșterea bugetului programului privind extinderea rețelelor de distribuție a gazelor naturale de la 18 până la 52 milioane de lei. Lucrările respective se efectuează în peste 50 de localități ale țării.

Președintele Igor Dodon a fost informat și despre mersul implementării Pachetului energetic III al UE. Documentul prevede asigurarea independenței juridice și financiare a companiei de transport a gazelor naturale „Moldovatransgaz” și alte măsuri. De asemenea, am discutat despre problema stingerii datoriilor pentru gazele naturale, inclusiv ale regiunii transnistrene.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!