Autoritatea Națională de Integritate a reacționat la mesajul Procuraturii Generale că nu are temeiuri să inițieze vreo investigație față de deputatul socialist Corneliu Furculiță, după ce ANI nu a depistat constatări. Potrivit instituției, inspectorii de integritate s-au referit strict la ceea vizează controlul averii și al intereselor personale, dar nu la presupusele încălcări ale Codului penal, semnalate de deputata Veronica Roșca.

Inspectorul de integritate constată inexistența unei bănuieli sau presupuneri că deputatul Corneliu Furculiță a încălcat regimul juridic de declarare a averii și a intereselor personale, deoarece acesta nu avea obligativitatea de a declara construcția ce nu îi aparține. La fel, pe numele acestuia nu s-a constatat nedepunerea sau depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale.

În partea ce vizează acțiunile sau inacțiunile de ordin penal ale deputatului Corneliu Furculiță, Procuratura Generală, organul competent în aspectele penale, concomitent sesizată, urma să se expună prin prisma competențelor legale de care dispune”, se spune într-un comunicat emis de ANI.

Suplimentar, ANI și-a expus neclaritatea vizavi de declarațiile Procuraturii că nu are temeiuri de a iniția vreo investigație în acest sens, ținând cont de lipsa constatărilor ANI.

„Astfel, ANI reiterează că includerea intenționată a unor date incomplete sau false, neincluderea intenționată a unor date în declarația de avere și interese personale, constituie infracțiune prevăzută la art. 352 indice 1 alin. (2) din Codul Penal al RM și care potrivit Codului de Procedură Penală este examinată de către organul de urmărire penală”, menționează responsabilii de la ANI.

Azi dimineață Procuratura Generală a anunțat că „în lipsa încălcărilor constatate de ANI, care este unica instituție responsabilă de realizarea controlului averii și al intereselor personale și respectare a regimului juridic al conflictelor de interese, al incompatibilităților și al restricțiilor, Procuratura Generală nu are temeiuri de a iniția vreo investigație în acest sens”.î

Pe 23 iulie 2020, deputata Veronica Roșca a sesizat Autoritatea Națională de Integritate și Procuratura Generală sub aspectul pretinselor neconcordanțe şi omisiuni în declarațiile de avere şi venituri ale deputatului Corneliu Furculiță, semnalate într-o investigație realizată de Ziarul de Gardă.

Averea deputatului socialist Furculiță nu va fi supusă controlului. Nu este temei – spun cei de la ANI

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!