În timp ce unele partide și-au desemnat candidații înainte de termen, altele și-au asumat meritele pentru activități efectuate pe bani publici. Sunt concluziile Asociației Promo-LEX, incluse în Misiunea de Observare a Alegerilor pentru funcția de președinte al Republicii Moldova.

Promo-LEX a constatat că Platforma DA, Partidul Acțiune și Solidaritate, Partidul Unității Naționale și Mișcarea Politică Unirea au realizat activități ce pot fi calificate drept desemnare înainte de termen a candidaților. De asemenea, cu referință la cel puțin cinci actori politici– PRO Moldova, Partidul Nostru, PAS, PUN, MPU – au fost raportate campanii politice cu potențial impact electoral. Iar în cazul actualului președinte și a două partide – PSRM și Partidul Șor – au fost observate activități care pot fi apreciate drept asumarea meritelor pentru activități efectuate

Cu referire la gestionarea de către CEC a înregistrării prealabile, Promo-LEX consideră că importanța și valoarea procedurii este afectată mult de următorii factori: lipsa certitudinii că toate înregistrările depuse până la finalizarea procedurii vor fi luate în considerație. „Subliniem că cuantificarea diferită a înregistrărilor depuse la alegerile anterioare de către alegătorii din regiunea transnistreană și cei de peste hotare, subminează obiectivitatea și veridicitatea datelor. Mai mult, lipsa unei reglementări explicite a înregistrărilor prealabile pe suport de hârtie, inclusiv a solicitărilor colective la fel afectează impactul procedurii de înregistrare prealabilă”, constată experții Promo-LEX.

Tot în același raport, experții constată că numărul alegătorilor din Republica Moldova continuă să crească, deși sporul demografic din ultimii ani este negativ.

Promo-LEX: Numărul alegătorilor din Moldova crește, deși sporul demografic în ultimii ani este în scădere

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!