/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

Krasnoselki dă asigurări că toate posturile de control instalate în zona de securitate vor fi eliminate la sfârșitul pandemiei de coronavirus

missing
28 august 2020, ora 15:54

Toate posturile mobile de control instalate ilegal în zona de securitate pe parcursul situației excepționale legate noul coronavirus COVID-19, vor fi eliminate până la sfârșitul pandemiei. Asigurarea vine din partea pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Într-o conferință de presă, acesta a spus că posturile au fost instalate ca măsură de protecție împotriva coronavirusului. 

În regiunea separatistă Transnistria, primele cazuri de coronavirus au fost înregistrate pe 21 martie. Până acum, peste 1500 de oameni din regiunea s-au infectat cu Covid – 19.

Anterior, în luna iulie, Tiraspolul a anunțat că a scos 15 din cele 37 de posturi de control.

Sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat 37 de posturi de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control, ce împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

Chișinăul a sesizat mediatorii și observatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, dar și comunitatea internațională în legătură cu încălcările comise de partea transnistreană, insistând asupra eliminării imediate și necondiționate a acestor posturi.

Ultima informație amplă privind situația în Zona de Securitate a fost trimisă tuturor mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2 de către negociatorul-șef din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, la 15 iulie curent. Totodată, Chișinăul a solicitat în repetate rânduri Misiunii OSCE să intervină pentru inspectarea și documentarea incidentelor în temeiul documentului semnat în anul 2004 care consfințește principiile de cooperare dintre CUC și Misiunea OSCE.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram