Toate posturile mobile de control instalate ilegal în zona de securitate pe parcursul situației excepționale legate noul coronavirus COVID-19, vor fi eliminate până la sfârșitul pandemiei. Asigurarea vine din partea pretinsului lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Într-o conferință de presă, acesta a spus că posturile au fost instalate ca măsură de protecție împotriva coronavirusului. 

În regiunea separatistă Transnistria, primele cazuri de coronavirus au fost înregistrate pe 21 martie. Până acum, peste 1500 de oameni din regiunea s-au infectat cu Covid – 19.

Anterior, în luna iulie, Tiraspolul a anunțat că a scos 15 din cele 37 de posturi de control.

Sub pretextul măsurilor epidemiologice, Tiraspolul a instalat 37 de posturi de control grănicerești fără acordul Comisiei Unificate de Control, ce împiedică libera circulație a persoanelor între cele două maluri ale Nistrului, dar și accesul a cca 50 de mii de locuitori din Zona de Securitate la servicii de bază. Instalarea acestor posturi suplimentare reprezintă o sfidare nu doar a Acordului din 21 iulie 1992, ci și a celui de la Odessa, semnat la 20 martie 1998, care încă atunci condamna prezența grănicerilor în Zona de Securitate și stipula retragerea treptată a acestora.

Chișinăul a sesizat mediatorii și observatori în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, dar și comunitatea internațională în legătură cu încălcările comise de partea transnistreană, insistând asupra eliminării imediate și necondiționate a acestor posturi.

Ultima informație amplă privind situația în Zona de Securitate a fost trimisă tuturor mediatorilor și observatorilor în formatul de negocieri 5+2 de către negociatorul-șef din partea Chișinăului, Cristina Lesnic, la 15 iulie curent. Totodată, Chișinăul a solicitat în repetate rânduri Misiunii OSCE să intervină pentru inspectarea și documentarea incidentelor în temeiul documentului semnat în anul 2004 care consfințește principiile de cooperare dintre CUC și Misiunea OSCE.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!