/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 783: Explozii, pericol atomic și noi reguli de mobilizare pentru armata ucraineană

/VIDEO/ Are grijă de podoaba capilară. O meșteriță din Capitală face voluntariat și ajută copiii cu nevoi speciale

missing
28 august 2020, ora 21:39

Pe timp de pandemie, mersul la frizerie este o adevărată provocare pentru părinții care au copii mici. Este un stres și mai mare pentru micuții care suferă de diferite boli, pentru că se află în grupul de risc de a se îmbolnăvi de coronavirus. În ajutorul lor, o meșteriță din capitală s-a oferit să le presteze servicii absolut gratis. Nu duce lipsă de clienți. Astăzi, de exemplu, a tuns trei copii.

Această idee i-a venit Irinei în timp ce discuta cu unul dintre prietenii ei despre activitățile lui de voluntariat. A vrut și ea să se implice, dar nu avea atât de mult timp liber la dispoziție. Așa că s-a gândit să-și propună serviciile gratis celor care sunt izolați în case, din cauza pandemiei.

IRINA JINTEAC, MEȘTERIȚĂ VOLUNTARĂ: „Era în ajun de ziua copiilor și i-am propus să facem așa o acțiune de voluntariat la copiii cu necesități pentru că sunt în zona de risc și tot nu pot ieși. MUSCA Așa și a apărut ideea de a venit odată pe lună”.

Deși s-a gândit să facă doar o singură acțiune de acest fel, meșterița s-a convins că numărul clienților este destul de mare și că ar fi minunat să mai continuie. În august, a planificat două ieșiri de acest gen, pentru că cei mici trebuie să meargă la școală sau grădinițe.

IRINA JINTEAC, MEȘTERIȚĂ VOLUNTARĂ: „O dată în lună nu este foarte greu. Așa și a rămas ca o tradiție. Venim odată în lună la copii și de fiecare dată lista se mărește”.

Tunsorile la copii sunt, deseori, o provocare pentru meșteri. Însă, de cele mai dese ori, Irina știe cum să ajungă la inima celor mici. L-a cucerit din prima și pe Darius, un băiețel de trei ani, diagnosticat cu o afecțiune neurologică. Mama lui și acum își amintește despre momentele când ieșea din salon deși copilul era doar pe jumătate tuns.

ALIONA, MAMA LUI DARIUS: „Copilul este un pic mai special, chiar a fost o problemă să găsim frizer. Nu ni se acordau serviciile, ori copilul se bloca văzând mobilă, oameni noi”.

Femeia a aflat despre Irina de la o altă persoană, care la fel a beneficiat de serviciile ei.

ALIONA, MAMA LUI DARIUS: „Fetelor iată este așa un proiect, cine dorește poate să apeleze. La început eram sceptici, dar deoarece totul se petrecea la noi acasă nu aveam nimic de pierdut. Și din prima Darius și cu Irina s-au înțeles”.

După Darius, au urmat alți doi băieți, ambii având o tulburare din spectrul autismului. Aceștia merg deja la școală. Mama unuia dintre ei ne-a spus că, pe lângă problemele legate de pandemie, are mari emoții și cu revenirea băiatului în bancă.

ELENA, MAMA: „Pentru a primi astfel de copii precum sunt ai noștri. Din aceste motive am decis să nu spunem despre afectiunile copilului nostru, pentru a nu-l supune discriminării, dar mai ales pentru al proteja”.

Aflându-le istoriile și problemele prin care trec, Irina s-a atașat atât de mult de micii ei clienți încât spune că va continua să vină la ei.

IRINA JINTEAC, MEȘTERIȚĂ VOLUNTARĂ: „De ce noi nu putem să facem ceva să ajutăm pe cine nu are posibilitate. Musca. Eu nu spun că asta trebuie de făcut în fiecare zi, odată pe lună, în jumătate de an sau când poți. Și noi am deveni un pic mai buni la suflet”.

Din iunie, când a făcut prima acțiune de voluntariat, și până acum, în jur de 30 de copii din Chișinău au beneficiat de serviciile meșteriței.

Reporter: Natalia SCRELEA
Imagini: Roman BAHNĂ

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram