Reacția CEC la imaginile video cu buletinele de vot aruncate la gunoi

29 august 2020, ora 13:30

Comisia Electorală Centrală a reacționat la imaginile video postate pe internet, în care se văd mai multe buletine de vot folosite la alegerile locale din 2019, aruncate la gunoi.

Potrivit CEC, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri se remit instanţei de judecată în a cărei rază teritorială se află consiliul electoral de circumscripţie şi se păstrează 6 luni de la data confirmării legalităţii alegerilor.

După expirarea acestui termen, buletinele cu voturile valabil exprimate, buletinele nevalabile şi buletinele anulate, precum şi certificatele pentru drept de vot de la alegerile parlamentare, locale generale, alegerile noi şi referendumuri remise instanţei de judecată se nimicesc”, explică CEC.

Comisia anunță că recent a făcut un demers în adresa instanțelor de judecată prin care a reamintit despre dispozițiile Codului electoral în acest sens. „Astfel, declarațiile precum că buletinele de vot trebuiau transmise spre păstrare Comisiei Electorale Centrale pentru o perioadă de 3 ani, sunt eronate și contravin normelor legale. Subsecvent, atenționăm că un buletin de vot utilizat la un scrutin, nu poate fi folosit la alte alegeri”, se spune în comunicatul instituției.

CEC anunță că își rezervă dreptul de a sesiza Consiliul Suprem al Magistraturii pentru a investiga situația creată și a aprecia modul în care au fost realizate atribuțiile ce-i revin Judecătoriei Ștefan Vodă privind executarea prevederilor Codului electoral, în parte de ce ține de nimicirea documentelor electorale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram