Accesibilizarea clădirilor de menire socială este primul pas în asigurarea drepturilor tuturor persoanelor cu dizabilități și a incluziunii sociale a acestora. În acest scop, Alianța Organizațiilor pentru Persoane cu Dizabilități (AOPD) implementează pe parcursul anului 2020 un proiect finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, care are scopul de a spori incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități prin promovarea asigurării condițiilor de accesibilitate la nivel național și local în Republica Moldova.

Astfel, în cadrul acestui proiect, a fost evaluată accesibilitatea primăriilor, școlilor, grădinețelor,oficiilor poștale, centrelor medicilor de familie și căminelor culturale din 173 de localități din trei raioane: Călărași, Cahul și Fălești. Rezultatele evaluării vor constitui o resursă pentru autoritățile locale și centrale în planificarea bugetelor pentru accesibilizarea clădirilor de menire socială.

De asemenea, au fost instruiți viitori membri ai Consiliilor Consultative în raioanele Fălești și Cahul. Consiliile Consultative vor fi constituite pe lângă Consiliile Raionale și vor activa în domeniul incluziunii sociale, asigurării accesibilității și transparenței procesului decizional, iar partenerii AOPPD „Eternitate” și AO „AZI” vor asigura suportul la nivel local în organizarea activității acestor organe consultative.

Potrivit directorului executiv al AOPD, Galina Climov, unul din punctele forte ale proiectului este consolidarea societății civile cu administrația publică locală în promovarea incluziunii sociale a persoanelor cu dizabilități. „Dacă nu avem o bază de date statistice cu privire la numărul de clădiri accesibile nu putem să planificăm strategiile locale. Societatea civilă trebuie și poate să fie un partener al autorităților în dezvoltarea și implementarea politicilor de incluziune”, a spus Galina Climov.

Evaluarea accesibilității clădirilor publice de la nivel local este necesară pentru a asigura drepturile fundamentale ale persoanelor cu dizabilități. Autoritățile locale sunt deschise și conștiente de importanța acestui proces și sperăm să fie găsite resurse financiare pentru asigurarea accesibilității instituțiilor publice”, a subliniat directorul executiv al AO „Asociația de Sprijin a Copiilor și Tinerilor cu Dizabilități „Dorința”” din Călărași, Rodica Stratan.

Trebuie să învățăm primarii să-și planifice banii, să prioritizeze această problemă, pentru că în fiecare localitate, dacă nu există o persoană cu dizabilități fizice, cu siguranță sunt părinți cu copii mici în cărucioare, cu siguranță sunt persoane în etate etc.”, a adăugat directorul executiv al Asociației „AZI” din Cahul, Tatiana Seredenco.

Rezultatele evaluării clădirilor de menire socială vor fi incluse într-un studiu de evaluare a accesibilității. De asemenea, vor fi analizate, împreună cu autoritățile locale, bugetele raioanale din perspectiva accesibilității pentru a identifica resurse pentru asigurarea condițiilor de accesibilitate.

Proiectul „Accesibilitatea o precondiție pentru asigurarea tuturor drepturilor persoanelor cu dizabilități” este implementat de AOPD în parteneriat cu AO „AZI” din Cahul, AOPPD „Eternitate” din Fălești și AO „Dorința” din Călărași, în cadrul Programului de granturi „Dezvoltarea societății civile la nivel local în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și Fundația Konrad Adenauer, implementat de Asociația pentru Politica Externă, Asociația ADEPT, Expert-Grup și Asociația Obștească Centrul European Pro-Europa din Comrat.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!