Cu doar o zi înainte de 1 septembrie, când conform deciziei Comisiei pentru Situații Excepționale, școlile și grădinițele își reiau activitatea, consilierii din Consiliul Municipal Chișinău s-au certat pe marginea acestui subiect. Reprezentanții mai multor formațiuni politice au declarat că refuză să își asume redeschiderea instituțiilor de învățământ, menționând că Guvernul vrea să arunce această povară pe umerii lor. După ore întregi de dezbateri și certuri, subiectul a fost aprobat în Consiliu cu 41 de voturi.

În debutul ședinței CMC, viceprimarul municipiului Chișinău, Angela Cutasevici a prezentat un raport privind situația din instituțiile de învățământ. Potrivit oficialei, nou an începe cu un deficit de cel puțin 600 de cadre didactice.

„În număr mare lipsesc profesorii la materiile cu profil real, avem lipsă la limbi străine și învățământul primar”, a menționat Cutasevici.

Potrivit viceprimarului, în prag de septembrie, numărul solicitărilor venite de la părinții dispuși să își dea copiii la grădiniță în actualele condiții de pandemie este mai mare decât în lunile iulie și iunie.

„În iulie era un numar de 50% care doreau să revină în instituții, acum e mult mai mare. Includerea în procesul educațional se va face treptat. Urmează să reevaluăm și numărul de copii reîncadrați în procesul educațional”, a spus Angela Cutasevici.

Ideea potrivit căreia consilierii trebuie să ia decizia finală privind reluarea procesului educațional în condiții de pandemie nu a fost pe placul mai multor dintre ei.

„CMC nu e adunare de experți care să prevină efectele care vor urma în urma deschiderii școlilor. În comisiile locale există medici care știu informația asta”, a fost de părere Ion Cebanu de la PL.

„Executivul nostru ar fi putut face asta acum câteva zile, astfel încât să mai fi avut posibilitatea să verificam date. O decizie în acest sens, trebuie asumată plenar. Toată lumea își dorește redschiderea școlilor, problema e cine își asumă acest lucru, o face primarul, CMC sau comisia de sănătate publică. Pe mine mă intresează ce își doresc cetățenii, coordonat cu ce spun specialiștii”, a spus consilierul de la Platforma DA, Andrei Năstase.

În timp ce consilierii se întreceau în dispute, primarul Ion Ceban, aflat în concediu, scria pe Facebook că își va asuma personal responsabilitatea redeschiderii școlilor și grădinițelor,

„Îmi voi asuma personal responsabilitatea pentru ca școlile și grădinițele să fie redeschise de mâine, chiar dacă este la limita legii. Toate condițiile au fost create pentru ca copiii să revină în grădinițe și școli”, a scris Ceban.

Ulterior, după ce majoritatea consilierilor au votat până la urmă, primarul i-a acuzat că și-au fîcut PR politic.

„Consilierii municipali după câteva ore de dezbateri s-au răzgândit să mai facă politică și au votat pentru ca de mâine copii să revină la instituțiile educaționale. În ședința de astăzi, consilierii municipali s-au dat în spectacol, care mai de care, au ieșit cu declarații politice și populiste pe seama sistemului educațional și a viitorului copiilor, profesorilor, părinților. Chiar dacă li s-a explicat expres ce spune legea”, a spus Ion Ceban.

Amintim că de mâine, 1 septembrie, se redeschid școlile și grădinițele. Decizia de reluare a activității fiecărei instituții în parte o iau autoritățile locale, iar programul de activitate al institutiei se va stabili de către administrația instituției de educație timpurie coordonat cu fondatorul/autoritatea publică locală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!