/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ La țară, ajutându-și bunicii, sau la marginea drumului, vânzând legume și fructe. Cum și-au petrecut vacanța de vară unii copii

31 august 2020, ora 21:07

La țară, ajutându-și bunicii, sau la marginea drumului, vânzând legume și fructe. Sunt doar câteva dintre activitățile copiilor de la sate, în perioada vacanței. Chiar și așa, elevii nu au lăsat să treacă vară pe lângă ei, reușind să-și facă timp și pentru distracții. Totuși, pandemia le-a stăvilit multe dintre planuri, ne spun aceștia.

Aliona va trece în acest an în clasa a patra, dar are deja pe umeri responsabilitățile unui adult. Aproape toată vara a fost mâna dreaptă a bunicii de 97 de ani, care fără sprijinul nepoatei, cu greu s-ar fi descurcat.

„Și-mi mătură, și la mâncare îmi ajută, și apă îmi aduce”.

Le-am întâlnit întorcându-se de la magazin, iar Aliona ducea cumpărăturile. Chiar dacă nu a avut o vară lipsită de griji, eleva regretă că e pe sfârșite.

ALIONA CIOBAN: „Cât ți-ai dori să țină o vacanță ? Mai vreau oleacă. Măcar o săptămână”.

Tot cu responsabilități de adult este și Adrian, care în acest an va fi în clasa a șasea. A rămas de mic fără tată, iar mama a văzut în el un umăr pe care se poate sprijini. L-am întâlnit la marginea drumului, în apropierea satului Răscăieții Noi, din raionul Ștefan-Vodă, unde, cu mare îndemânare, vindea legume.

„Cum te descurci cu calculele ? – Binișor. – Ți-ai luat calculator ? – Nu. – Și cum aduni, scazi? – Am calculator în cap”.

Chiar dacă are multe responsabilități, băiatului îi mai rămâne timp și de distracții cu prietenii. Doar că această vară a fost mai specială, ne spune el. Virusul i-a dat multe dintre planurile de joacă peste cap.

„Mamele celorlalți copii nu le permiteau să se joace și prin magazine nu poți intra, greu anul acesta”.

Alături, o mamă cu cei doi copii ai săi, era și ea în așteptarea cumpărătorilor.

„Vindem ca să facem bani pentru haine de școală”.

Lista activităților de vară rămâne a fi destul de lungă.

„M-am jucat, am mai citit, în excursie am fost, la Chișinău”.

„ N-a fost o vară minunată, pentru că n-am avut timp să facem multe lucruri. Ce ți-ai dorit să faci și n-ai reușit? să plecăm la mare”.

„Stăm în telefoane”.

Toți copiii ne spun însă, într-un singur glas – vacanța mare e prea scurtă.

„ Cât ți-ai dori să dureze vacanța? 12 ani!”
„Mult timp, vreo trei anotimpuri”.

De mâine, copiii vor reveni la școală. Potrivit noilor prevederi, în școli nu vor fi organizate careuri festive, iar fiecare școală va desfășura orele în funcție de modelul de studiu pe care l-au ales din cele șapte propuse de către Ministerul Educației.

Reporter: LILIA CARAUȘ
Imagini: OLEG COZLOV

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram