/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/VIDEO/ Limba română, celebrată în versuri. Diplomații au recitat versuri în limba română

missing
31 august 2020, ora 20:20

De Ziua Limbii Noastre, Republica Moldova a fost felicitată și de către oficiali străini. Aceștia au recitat versuri din imnul „Limba noastră”. Cu un mesaj de felicitare, în limba română, a venit și șeful delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, care a recitat versuri din opera lui poetului Mihai Eminescu.

Așa cum ne-a obișnuit, Ambasadorul Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, a venit cu un mesaj de felicitare pentru cetățenii Republicii Moldova, rostit în limba română.

PETER MICHALKO, ȘEFUL DELEGAȚIEI UE LA CHIȘINĂU: „Numai în limba sa, omul percepe inima pe deplin, așa spunea marele poet Mihai Eminescu.”

În acest an, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a felicitat moldovenii într-un mod original. Mai multe personalități din țări străine au fost invitate să recite versuri din imnul „Limba noastră”.

OLEG ȚULEA, MINISTRU AL AFACERILOR EXTERNE ŞI INTEGRĂRII EUROPENE: „Limba noastră îi aleasă, să ridice slava-n ceruri, să ne spuie-n hram și-acasă veșnicele adevăruri. În adâncuri înfundată, un șirag de piatră rară pe moșie revărsată. Limba noastră-i foc ce arde”.

Și Ambasada Republicii Moldova în Olanda a venit cu un mesaj de felicitare virtual, iar un tânăr recită versurile lui Alexei Mateevici.

CRISTIAN BOBEICĂ: „Limba noastră-i numai cântec, Doina dorurilor noastre, Roi de fulgere, ce spintec Nouri negri, zări albastre.”

Această zi este celebrată din anul 1990, sub numele de „Limba noastră cea română”. Patru ani mai târziu, Guvernul de atunci a decis schimbarea denumirii în „Limba noastră”. În 2013 însă, Curtea Constituțională a stabilit clar că limba de stat a Republicii Moldova este limba română.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram