Nu va fi totuși clădire cu 15 etaje în locul fostului cinematograf „Gaudeamus”, care a început a fi demolat recent. Consilierii municipali din CMC au anulat în carul ședinței de azi decizia din ianuarie anul trecut prin care destinația pământului pe care se află „Gaudeamus” a fost schimbată în „zonă rezidențială cu densitate medie”, fiind posibilă construcția unui bloc locativ. 

Cu votul a 43 de aleși locali, decizia CMC din 16 ianuarie 2019 a fost anulată. Aceasta prevedea modificări la Regulamentul local de urbanism, destinația terenului trecând în zonă cu codul R7, sau zonă rezidențială. Acum că modificarea a fost anulată, pe teritoriul fostului cinematograf pot fi construite doar centre comerciale cu circa cinci nivele.

După anularea modificării, destinația teritoriului rămâne pentru centre comerciale cu circa cinci nivele.

„De-a lungul timpului, prea multe ilegalități s-au comis, iar cineva a intrat în proprietatea acestui edificiu. În momentul de față, el nu poate fi demolat, pentru că nu există o autorizație în acest sens, dar nimeni nu va putea să refuze desființarea. Ceea ce ar trebui să ne preocupe e ca între un cimitir și un monument, pe oseminte unde știm cine e înmormântat, să nu apară un zgârie nori, astfel încât să se aglomereze zona. În zonă nu există prea multă infrastructură pentru parcări”, a menționat consilierul Andrei Năstase de la Platforma DA.

„Acolo nu este real de a face o construcție. Mai permitem cuiva? Tot noi la sfârșit vom fi de vină”, a spus consilierul socialist Dinari Cojocaru.

Amintim că lucrările de demolare a fostului cinematograf au început acum doi ani, în luna iunie. La scurt timp, viceprimarul de atunci, Nistor Grozavu, a semnat o dispoziției prin care sistează lucrările. Acțiunile au provocat discuții aprinse în societate, iar reprezentanți ai ONG-urilor s-au adresat în instanță pentru a verifica legalitatea lucrărilor. Instanța a decis atunci că demolarea se face în baza unei autorizații emise legal.

Lucrările de demolare au fost reluate acum aproximativ o săptămână. Potrivit Primăriei, acestea sunt ilegale.

Potrivit primarului Ion Ceban, „pentru această zonă va fi analizată posibilitatea de a realiza un alt PUZ, unde va fi interzisă construcția blocurilor de locuit, iar terenul va fi valorificat, ridicându-se edificii sociale”.

Clădirea respectivă, din str. Vasile Alecsandri, 4 este proprietate privată a unui agent economic, începând cu anul 2004. Iniţial, la solicitarea agentului economic, Primăria municipiului Chişinău a emis autorizaţie de desfiinţare a construcţiei încă la data de 19 august 2016, act administrativ care a fost contestat în judecată de către reprezentanţi ai societăţii civile. La data de 20.09.2017, instanţa de judecată a respins cererea de chemare în judecată, stabilind că autorizaţia de desfiinţare a fost eliberată în mod legal.

De asemenea, la data de 27 februarie 2018, Primăria municipiului Chişinău a eliberat Certificat de Urbanism pentru elaborarea Planului urbanistic zonal pentru terenul din str. Vasile Alecsandri, 4, pentru amplasarea unui complex rezidenţial şi operarea de modificări în regulamentul local de urbanism şi atribuirea codului de reglementare urbanistică de tipul „R” (rezidenţială).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!