Partidul Nostru a depus la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea grupului de inițiativă pentru colectarea semnăturilor susținătorilor lui Renato Usatîi, desemnat candidat la alegerile prezidențiale din partea fracțiunii.

Usatîi a mers personal la CEC pentru a depune actele. Acesta a spus presei că aceste alegeri prezidențiale sunt primele cu participarea sa, amintind că în 2016 a fost exclus din cursa pentru fotoliul de șef de stat după ce Curtea Constituțională a modificat censul de vârstă pentru candidați de la 35 la 40 de ani. Iar doi ani mai devreme, în 2014, a fost exclus din alegerile parlamentare partidul ”Patria”, cap de listă al căruia era Renato Usatîi. Recent, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a găsit vinovate autoritățile de la Chișinău de încălcarea legii pentru excluderea formațiunii din scrutin.

”Vor fi primele alegeri cu participarea mea. Sunt sigur că ceea ce s-a întâmplat în 2014 și 2016 nu-și va permite nimeni să o repete. Sunt singurul candidat care, de jure a fost delegat de către partid, dar de facto s-au pronunțat zeci de mii de cetățeni din toată țara”, a declarat Renato Usatîi.

Liderul Partidului Nostru și-a exprimat speranța că această campanie electorală va fi una curată, iar candidații se vor respecta reciproc, indiferent de culoarea politică.

„Nu vom permite nimănui să-și bată joc de partidul nostru politic. Dacă cineva își va permite măcar prin somn vreo ilegalitate sau vreun abuz în adresa noastră, va primi o replică foarte dură. Cum se vor comporta cu noi, așa ne vom comporta cu ei”, a punctat Renato Usatîi.

După ce a fost depusă cererea de înregstrare a gurpului de inițiativă, urmează ca acesta să fie înregistrat de CEC și să înceapă colectarea semnăturilor de susținere. Pentru a fi înregistraţi de Comisia Electorală Centrală, toți candidaţii la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova depun liste de subscripţie, care conţin semnăturile a cel puţin 15000 și nu mai mult de 25000 de alegători din cel puţin jumătate din numărul unităţilor administrativ-teritoriale de nivelul doi ale Republicii Moldova şi corespund altor prevederi ale Codului Electoral.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!