Peste 1600 de elevi și 400 de profesori din școlile cu predare în limba română din regiunea transnistreană, dar și ceilalţi profesori şi elevi din școlile de pe malul drept, care se află în Zona de Securitate, și-au început astăzi anul de studii 2020-2021. Astăzi, Biroul Politici de Reintegrare a monitorizat procesul de traversare a liniei administrative către instituţiile de învăţământ, proces asistat şi de reprezentanții Misiunii OSCE în Moldova.

Opt instituţii de învăţământ cu predare în limba română din regiunea transnistreană se află în gestiunea Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării şi urmează programul de studii similar instituţiilor de pe malul drept al Nistrului.

Pînă la începerea anului şcolar, Biroul în comun cu MECC a informat şi a comunicat cu directorii de şcoală, iar Ministerul de profil le-a oferit instruiri pedagogilor privind respectarea condițiilor epidemiologice, fiind în contact cu administrațiile instituțiilor de învățământ. De asemenea, înainte de întâi septembrie, Biroul a facilitat transferul de manuale, materiale și produse de igienă, alte solicitări de asistenţă tehnică.

Copiii și profesorii  care au traversat linia administrativă au avut asupra sa carnetele de elev, legitimaţii de serviciu, confirmări ale instituţiilor de învăţământ.

În condiţiile provocărilor pandemiei, studiile au fost reluate în baza modelelor alese de către fiecare instituție de învățământ, conform celor propuse de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, în vederea respectării normelor sanitar-epidemiologice.

Reprezentantul politic de la Chișinău și Biroul Politici de Reintegrare monitorizează în continuare procesul, pentru a asigura respectarea drepturilor cetățenilor Republicii Moldova la libera circulație, accesul la educaţie şi excluderea domeniului educaţiei din contextul politic, etc.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!