/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

/VIDEO/ Studenții au organizat un marș de protest la Minsk. Unii participanți, reținuți de forțele speciale

missing
01 septembrie 2020, ora 17:01

Un marș masiv de protest organizat de studenți a avut loc astăzi, 1 septembrie, în centrul orașului Minsk. Acțiunea se desfășoară de dimineață, când studenții s-au adunat la universitățile lor, apoi în coloane s-au unit ulterior în centrul orașului și, în ciuda acțiunii autorităților, continuă să se miște, transmite svoboda.org.

Studenții care nu au fost de acord cu rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale au intrat în grevă în prima zi a anului școlar la chemarea opoziției. De asemenea, pichete studențești sunt organizate lângă universități.

Traseul uneia dintre coloane a fost blocat de forțele speciale, aproximativ 10 persoane au fost reținute. De asemenea, se raportează despre rețineri în apropierea clădirilor universităților.

Câteva mii de oameni participă la acțiune.

Printre lozincile pe care le scandează studenții este și un apel către Lukașenko: “Sanya, ia un ceai! Putin te servește”.

Canalul de Telegram Nexta, care publică, printre altele, anunțuri privind acțiunile de protest, a publicat un apel la o grevă generală la 1 septembrie. Un număr de magazine, cafenele și alte întreprinderi mici și-au anunțat, de asemenea, intenția de a nu lucra pe 1 septembrie. O parte din lucrătorii dintr-o serie de întreprinderi industriale sunt în grevă.

Astăzi este a 24-a zi de proteste în Belarus, care a început după anunțul victoriei lui Lukașenka la alegerile prezidențiale. Protestatarii cred că rezultatele alegerilor au fost falsificate grosolan și, de fapt, a câștigat Svetlana Tikhanovskaya. Mii de protestatari ies în stradă în fiecare zi. În primele zile, autoritățile i-au dispersat brutal, apoi au început să rețină în mod selectiv oameni.

Președintele Belarusului Alexander Lukașenko acuză o serie de țări occidentale de interferențe externe. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, marți, comentând situația din Belarus, a fost de fapt de acord cu declarațiile acestuia. “Vecinii noștri lituanieni au trecut deja toate liniile decenței în cererile pe care le-au prezentat. Avem motive să credem că lucrează cu doamna Tikhanovskaya prin metode deloc democratice, în care câtuși de puțin se manifestă respectul pentru suveranitatea Belarusului”, a spus el. Ce a avut în vedere Lavrov nu a explicat. Opoziția din Belarus a declarat în repetate rânduri că protestele împotriva lui Lukașenko nu sunt îndreptate împotriva Rusiei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram