/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Charlie Hebdo: Procesul privind atentatele comise în Franţa în ianuarie 2015 a început la Paris

02 septembrie 2020, ora 20:05

Procesul privind atentatele comise în ianuarie 2015 în Franţa a început miercuri la tribunalul specializat de la Paris, la peste cinci ani de la sângeroasele atacuri jihadiste împotriva publicaţiei Charlie Hebdo, a unor poliţişti şi unui magazin evreiesc, soldate cu 17 morţi în trei zile, informează AFP și Agerpres.

Paisprezece acuzaţi sunt urmăriţi în acest dosar, fiind suspectaţi de susţinere logistică în grade diferite acordată fraţilor Cherif şi Said Kouachi şi lui Amedy Coulibaly, autorii atacurilor care au declanşat un val de atentate jihadiste fără precedent în Franţa.

Acest proces istoric, care se desfăşoară sub o înaltă supraveghere poliţienească, urmează să se încheie la 10 noiembrie.

În sală, unde au ajuns cu puţin timp înainte de orele locale 10:00 (08:00 GMT) mai mulţi oameni care au scăpat cu viaţă din atentate şi foşti şi actuali angajaţi ai Charlie Hebdo, acuzaţii au luat loc în două boxe cu geamuri transparente, încadraţi de poliţişti cu cagule.

“Să nu ne fie frică, nici de terorism, nici de libertate”, a îndemnat avocatul revistei satirice Charlie Hebdo, Richard Malka, la intrarea în sală. “În fond, spiritul lui Charlie este acesta: să refuzi să renunţi la libertăţi, (să refuzi) să renunţi la a râde, (să refuzi) să renunţi chiar şi la blasfemie”.

Pentru a marca deschiderea procesului, săptămânalul satiric a republicat caricaturile cu Mahomed, chiar şi pe aceea care a făcut din revistă o ţintă a jihadiştilor.

“Aceasta este o alegere curajoasă, o alegere demnă (…) o afirmare foarte puternică a libertăţii lor de exprimare, a refuzului lor de a se lăsa intimidaţi”, a salutat Christophe Deloire, preşedintele organizaţiei Reporteri fără Frontiere (RSF).

Dintre suspecţi, trei lipsesc şi sunt judecaţi din oficiu: Hayat Boumeddiene, iubita lui Coulibaly şi jihadistă, precum şi fraţii Belhoucine, toţi trei plecaţi cu câteva zile înainte de atacuri spre zona irakiano-siriană.

Decesul fraţilor Belhoucine, evocat de diverse surse, nu a fost niciodată confirmat în mod oficial. Hayat Boumeddiene, considerată o vreme decedată, este suspectată acum că a fugit în Siria.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram